banner47
banner128

Davutoğlu, Kütüphanelere de aynı aşkla gidin

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu, "Bütün teşkilatlarımıza, özellikle de gençlik kollarımıza şu talimatı vermek istiyorum: Seçim meydanlarına nasıl aşkla, şevkle, coşkuyla gelecekseniz, kütüphanelere de aynı aşkla, coşkuyla, muhabbetle gidin" dedi.

banner116

Davutoğlu, Kütüphanelere de aynı aşkla gidin

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu, "Bütün teşkilatlarımıza, özellikle de gençlik kollarımıza şu talimatı vermek istiyorum: Seçim meydanlarına nasıl aşkla, şevkle, coşkuyla gelecekseniz, kütüphanelere de aynı aşkla, coşkuyla, muhabbetle gidin" dedi.

22 Mart 2015 Pazar 06:36
 Davutoğlu, Kütüphanelere de aynı aşkla gidin

 AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim döneminde siyasetçilerin miting meydanlarında halkla kurduğu iletişimin güzel bir dile dayanması, eleştirilerin belli bir seviyede olması, yüz kızartacak sözlerden ve davranışlardan uzak durulması çağrısında bulunarak, "Düşüncesi olan düşüncesini getirsin ama hakareti olan o hakaretini aynaya bakarak kendisine söylesin" dedi.

Davutoğlu, 4. Sosyal Bilimler Teşvik Ödülü Töreni'nde, eleştiri yapmak için eleştiri ahlakını benimsemek gerektiğine ve eleştirinin kitabın öğrettiği bir şey olduğuna işaret etti.

Siyaset hayatına ilmin, ilmi üslubun egemen olması çağrısında bulunan Davutoğlu, "Çağrım, miting meydanlarında halkla kurduğumuz iletişimin güzel bir dile dayanması, birbirimize yapacağımız eleştirilerin belli bir seviyede olması ve şu seçim döneminde halkımızın yüzünü kızartacak veya onlara hitap ederken bizim yüzümüzün kızarmasına sebep olacak tüm fiil, eylemler, dil ve davranışlardan uzak kalmamız. Düşüncesi olan düşüncesini getirsin ama,hakareti olan o hakaretini aynaya bakarak kendisine söylesin" diye konuştu.

Davutoğlu, AK Parti'nin sadece siyasi hakeret olmak yerine aynı zamanda kültürel bir hareketin siyasi yansıması olduğunu, sadece milletten oy istemek yerine milletle bütünleştiğini, sadece güzel siyasi şiarlar üreten bir siyasi söylem hareketi olmak yerine siyasi şiarlarin içini doldurduğunu, güçlü ilmi bir hareket yarattığını belirterek, bunun için diğer partilerden farkları bulunduğunu vurguladı.

AK Parti iktidarında açılan kütüphaneler

AK Parti Genel Merkezi'nde, 2009'da 600 metrekarelik alanda, 50 bin yayın muhafaza edecek kapasiteli kütüphane açıldığını hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Daha sonra diğer partilerde de bu tür çalışmalar olduğu bilgisi bize geldi. Bu güzel geleneğe katılmış olanları da tebrik ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 20 bin okurumuza hizmet sağladık. Temelde siyaset bilimi kitaplardan oluşuyor. Ben de ilk oluşum aşamasında baş danışmandım. Kütüphanenin oluşmasına da katkıda bulunmaya çalıştım. Eğitim, tarih, iletişim, medya, hukuk, felsefe gibi değişik alanlarda önemli koleksiyonu var. Şu anda 18 bin 263 eser var kütüphanemizde. Modern kütüphanecilik sistemleri arasında yer alan radyo frekanslı tanımlama sistemini Türkiye'de ilk kullanan kütüphane niteliği taşıdık. Yayıncı sertifikasına sahip olan partiden biriyiz. 2011'den beri Türkiye Toplu Kataloğu (TO-KAT) üyesiyiz. Bu niteliğiyle de 4 yıl önce Sosyal Bilimler Teşvik Ödülü başlatarak hem kütüphane sahibi olan hem de bilimsel ödülü ilk defa gündeme getiren bir parti olma niteliğiyle Türk siyasi hayatında özel ve mütena bir yere sahip olduk."

 Davutoğlu, 2002'de 1 milyon 900 bin kitap barındıran Milli Kütüphane'nin şu anda 3 milyon 400 bin kitaba sahip olduğuna dikkati çekerek, "2004'te dijital koleksiyona geçen Milli Kütüphane'de bugün toplam 6 milyon 700 bin dijital içerik var. 330 el yazması ve matbu nadir eser, 140 bin eski harfli, Osmanlıca bir anda yabancı dil gibi düşünenlere söylüyorum, güzel Türkçemizin tarihi versiyonu gazeteyi ve 753 farklı türde kaynağı koruma altına aldık" ifadelerini kullandı.

Yeni kütüphaneler açılacak

Türkiye'de bin 124 halk kütüphanesi bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, "İnşallah bu sene içinde de 10 kütüphane açacağız. Muş, Burdur, Uşak, Siirt, Çanakkale, İzmir, Denizli ve Ankara'da" dedi.

Kütüphanlerin halk tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesini ümit ve rica ettiğini dile getiren Davutoğlu, "Kütüphanelerimizin sadece devlet yetkililerinin ya da özel günlerde öğrencilerin ziyaret ettiği yer olmaktan çıkmalı. Tarihi kütüphaneleri mutlaka ziyaret etmeliyiz. İstanbul'da Köprülü Kütüphanesi'nde lisedeyken saatlerimi geçirirdim. Oraya oturduğum zaman, o güzel ortamda, zihniniz açılır, feyziniz açılır. Ders çalışırken dahi hazların en büyüğünü alırsınız. Belki sınıfta bazen sıkıcı gelebilecek dersler, o ortamda başka güzel gelir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ayrıca 12 yılda 12 gezici kütüphaneyi hizmete aldıklarını, 15 gezici kütüphanenin ise gelecek yıl hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

Yazma eserler

Türk kültürünün diğer kültür ve medeniyetlerden farklarından birinin de yazma eserler olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kütüphaneler bu anlamda önemli mekanlar hepimiz için. Sık sık kurguluyorum. Kitap aynı zamanda estetiktir. Şehrin estetiği mimaridir, insanın estetiği ahlaktır, evin estetiği kitaptır, kalemin estetiği hattır. Kütüphaneler var diye, evimizi kitaplardan aman yoksun bırakmayalım. Bir ev kitaptan yoksun diye kitaplar bir şey kaybetmez ama o evin sahibi, çocukları, atmosferi esas kaybeden olur. Bu anlamda 2010'da Türkiye Yazma Eserler Başkanlığını kurduk. 17 yazma eser kütüphanesi ki, İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Kayseri, Konya, Sivas başta olmak üzere toplam bugün 428 bin yazma eser."

Davutoğlu, İstanbul'daki Süleymaniye Kütüphanesi'nin önemine değinerek, "Eğer bu salonda Süleymaniye Kütüphanesi'ni görmemiş, havasını hissetmemiş biri varsa, bu kitap şurasından sonra tez elden Süleymaniye Kütüphanesi'ne gitmeli. Hani eski ferman diliyle, 'Süleymaniye Kütüphanesi'ne gidile ve ecdadın şah eserleri görüle.' Gençliğimizin zihnimizi inşa eden yıllarında, Süleymaniye Kütüphanesi'nin hepimizin dünyasında özel bir yeri olmuştur. Süleymaniye Kütüphanesi'ne sahip olmak, başlı başına imtiyazlı bir durumdur. Bizim ecdadın bize bıraktığı mirası saysak, top atan toprakları ve bütün o zengin büyük miras, emin olun, eğer o zengin kütüphaneler olmasaydı, bu vatanı bu şekilde savunacak bilinçli nesiller yetişmezdi" ifadelerine yer verdi.

"Eylem ile bilgiyi birleştirin"

Davutoğlu, siyasi hareketlerin, kültürel hareketlerle geliştiğini, tüm medeniyetlerin, siyasi, iktisadi, kültürel ayakları bütünleşik bir şekilde yükseldiğini belirtti.

Siyasi bakımdan yükselen bir devletin kültürel bakımdan zayıf kalamayacağını, kültürel bakımdan zayıf bir devletin ise siyasi yükselişini sağlayamayacağını dile getiren Davutoğlu, kültürel yükseliş dönemine girmiş toplumların da mutlaka, güçlü siyasi yapılara dönüşeceğini ifade etti. 

Davutoğlu, "İktisaden gelişelim, siyaseten güçlü olalım ama kültürümüz zayıf olsun' denildiğinde, yüreği çıkarılmış, bir bedenin yaşaması kaç saniye yaşaması mümkünse o kadar yaşanır ya da zihni, beyni. Bizim medeniyetimiz aşk medeniyetidir, yürek medeniyetidir. Bizim medeniyetimiz ilim medeniyetidir, zihin medeniyetidir, tefekkül medeniyetidir. Ve bizim medeniyetimiz o anlamda, insanı merkeze alan, kelami, kalemi merkeze alan bir medeniyettir" diye konuştu. 

AK Parti'nin Türkiye'nin her köşesine yayılan teşkilatlarıyla kitap medeniyetinin öncülüğünü yapacağını vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu andan itibaren bütün teşkilatlarımıza, özellikle de gençlik kollarımıza şu talimatı vermek istiyorum: Seçim meydanlarına nasıl aşkla, şevkle, coşkuyla gelecekseniz, kütüphanelere de aynı aşkla, coşkuyla, sevgiyle, muhabbetle gidin. Önümüzdeki aylarda, seçim meydanlarında vazifenizi nasıl, büyük coşkuyla yapacaksanız, gelecek vazifelere sizlerin de hazırlanması için kütüphalelere vaktinizi ayırın, seçim meydanlarından doğrudan kütüphanelere gidin ya da evinizdeki kütüphanelerden bir şeyler okuyun. Eylemle bilginin birleşmediği bir hareketin geleceği olamaz. Eylem ile bilgiyi birleştirin."

Teşkilat toplantıları öncesi ve sonrası kitap okunması talimatı

Davutoğlu ayrıca, tüm teşkilatlara, her teşkilat toplantısı öncesi ve sonrasında, bir kitaptan mutlaka bir bölüm okunması talimatı verdi. 

Bu kitabın, Mesnevi'den bir bölüm, Fuzuli'den bir şiir veya klasiklerden olabileceğini dile getiren Davutoğlu, "Klasiği olmayan bir kültürün, yaşama şansı olmaz, oksijen tüpünde yaşıyor gibi olur. Klasiklerimizi tespit edin o klasikleri okuyun" ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu, Valilere yapılan toplantıda da Kınalızade Ali'nin "Ahlak-ı Ala'i"yi okuması görevi verdiğini hatırlattı.   

"Seçim kampanyasını önümüzdeki hafta başlatacağız ama burada kitap kampanyasını başlatalım. Kitap kampanyamız hayırlı olsun. Artık her AK Parti il, ilçe belde teşkilatları aynı zamanda, bir ilim merkezleri, bir kütüphanedir" diye konuşan Davutoğlu, konuşmasını, törende emeği geçen AK Parti Ar-Ge Başkanlığına, Başkan Ekrem Erdem ve katkıda bulunan diğer kişilere teşekkür ederek tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114