banner47
banner128

1963’ten bu yana oyalanan bir Türkiye var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Ulusal Meclis’te bir araya geldi.

banner116

1963’ten bu yana oyalanan bir Türkiye var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Ulusal Meclis’te bir araya geldi.

TE Bilişim
TE Bilişim
08 Ekim 2018 Pazartesi 18:05
1963’ten bu yana oyalanan bir Türkiye var.

Resmî bir ziyaret için Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Ulusal Meclis’te bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, NATO müttefiki ve Vişegrad Dörtlüsü’nün üyesi olan Macaristan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine verdiği desteğin Türkiye için önemli olduğunu söyleyerek, “Macaristan’la Afrika’nın kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla çok daha yakın iş birliği içinde olacağız. Kökleri Asya’ya uzanan iki ülke olarak bu coğrafyada da birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ulusal Meclis’e gelişinde Macaristan Başbakanı Orban tarafından resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Krallık sembolü olan taç gösterildi. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinde bir araya geldiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban gerçekleştirdikleri görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında beş yıl aradan sonra ilk defa Cumhurbaşkanı sıfatıyla Macaristan’da bulunduğunu dile getirerek, bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ve bölgesel sorunları masaya yatırarak verimli çalışmalar yapacaklarına inandığını söyledi.

  

“TÜRKİYE İLE MACARİSTAN HER ALANDA MÜKEMMEL İLİŞKİLERE SAHİP”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Gül Baba Tekkesi’nin restorasyonuna değindi. 16. yüzyıldan bugüne mevcudiyetini koruyan Gül Baba Tekkesi’nin bulunduğu ve Gül Baba’nın şehit düştüğü yerin Macar halkı tarafından hâlen Gül Tepesi olarak adlandırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan türbenin restorasyonunun Türk ve Macar hükûmetlerinin desteği ve TİKA ile Macaristan Millî, Varlıklar İdaresi’nin iş birliğiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak tarihin sembollerinden olan bu önemli eserin restorasyonuna verdikleri katkı için Macar makamlarına teşekkür etti.

“Macar dostlarımızın Birinci Dünya Savaşı’nda Türk askerleriyle, Mehmetçikle aynı saflarda çarpışmalarını da unutmamız mümkün değildir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale savaşında hayatlarını yitiren Macar askerlerinin anısına Gelibolu’da dikilecek anıtın da bu tarihî dostluğun Türkiye’deki sembolü olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galiçya’da şehit düşen askerleri de şehitliğe yapacakları ziyaretle yâd edeceklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Türkiye ile Macaristan sadece kültürel konularda değil, her alanda mükemmel ilişkilere sahip olduğunun altını çizdi. 2013 yılında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’nin bu iş birliğinin en önemli merhalesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 ilkbaharında bir toplantı gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’da yapılacak bir sonraki toplantının da Türk-Macar stratejik ortaklığına yeni bir dinamizm kazandıracağına inandığını ifade ederek, önümüzdeki aylarda Karma Ekonomik Komisyon, Tarım Yürütme Komitesi, Sanayi Ortak İş Birliği Komitesi ve Turizm Karma Komisyonunun toplantıları gerçekleştirileceğini bildirdi.

      

“İKİLİ TİCARET HACMİNDE ORTAK HEDEFİMİZ BEŞ MİLYAR DOLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile yaptıkları görüşmelerde siyasi, ekonomik, kültürel alanlardaki iş birliğini de ele alma fırsatı bulduklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Acaba dünyanın değişik yerlerinde ne gibi yatırımlara müşterek olarak girebiliriz, bunları ele alma fırsatımız oldu. Bunun dışında, ulaşımda ne gibi ortak adımlar atabiliriz, bunu görüşme imkânımız oldu. Özellikle de Türk Hava Yollarımızın Macaristan’la ortak bir çalışmaya girip, örneğin Budapeşte’den Hindistan Mumbai’ye buradan nonstop gitme imkânını da sağlama konusunda Sayın Başbakana sözümüzü verdik, bu adımı da atma imkânımız olacaktır.”

İkili ticaret hacminde geçen yıl 2,6 milyar dolarlık bir rakamın yakalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak hedefin, bu rakamı en kısa sürede beş milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirdi. Bütün bunlarla birlikte, Macaristan’daki Türk yatırımlarında ve müteahhitlerin üstlendikleri projelerde son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaret çerçevesinde gerçekleştirecek iş forumunda Türk ve Macar iş adamlarıyla bir araya geleceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her iki ülkede müşterek ne gibi adımlar atılabilir, üçüncü ülkelerde bu iş adamlarımız ne gibi adımlar atabilirler, bunların önünü açmak, onlara bir heyecan verme düşüncesiyle bu toplantıyı organize etmiş bulunuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “KOSGEB ile Macaristan Ulusal Ticaret Evi arasında ve Türk Eximbank ile bunun yanında Macar Eximbank müşterek neler yapabilirler, bunları ele alma imkânımız olacak. Macar İhracat-İthalat Bankası arasında imzalanacak mutabakat zaptları girişimcilerimizin iş birliğini de kolaylaştıracaktır.”

      

“AFRİKA’NIN KALKINMASINA KATKI İÇİN MACARİSTAN’LA YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefiki ve Vişegrad Dörtlüsü’nün üyesi olan Macaristan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine verdiği desteğin Türkiye için önemli olduğunu söyleyerek, “Macaristan’la Afrika’nın kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla çok daha yakın iş birliği içinde olacağız. Kökleri Asya’ya uzanan iki ülke olarak bu coğrafyada da birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Geçen ay değerli dostumla Kırgızistan’da bir araya geldik ve Türk Konseyi Toplantısı’nda bizim de desteğimizle gözlemcilik statüsünü Macaristan böylece kazanmış oldu. Asya ile Macaristan arasındaki ilişkilerin güçlenmesini bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda Macaristan Başbakanı Orban’a Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine verdiği destek için teşekkür ederek, “15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında Macaristan ülkemizde en güçlü dayanışmayı sergileyen ülkelerden biri olmuştur. Millet olarak bu dayanışmayı asla unutmayacağız” dedi.

      

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN: “MACARİSTAN’IN GÜVENLİĞİ NOKTASINDA TÜRKİYE ÖNEM ARZ EDİYOR”

Macaristan Başbakanı Orban da yaptığı açıklamada, Türkiye’ye verdikleri öneme değindi. NATO müttefiki olmasının yanında Macaristan’ın geleneksel dış politikasında Moskova ve Berlin ile birlikte Ankara’nın çok önemli olduğunu söyleyen Macaristan Başbakanı Orban Macaristan’ın güvenliği noktasında Türkiye’nin ayrıca önem arz ettiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin de Macaristan gibi mültecilerin yolu üzerinde olduğunu belirten Macaristan Başbakanı Orban, Türkiye’nin bölgede barışı tesis edebilecek bir istikrara sahip olması ve yasa dışı göçe engel olabiliyor olmasının Macaristan için önemini dile getirdi ve Türkiye’nin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ifade etti.

      

“AFRİN, CERABLUS VE EL BAB’A 250-260 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Türkiye’deki mülteci sayısını ve bunların kitlesel olarak Avrupa’ya gelmemesi için neler yapıldığını sorması üzerine şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’de Suriyeli olarak yaklaşık 3,5 milyon, Iraklı olarak da 500 bin mülteci var. Ayrıca tabi Afganistan, Pakistan, buralardan da sürekli gelip geçen mülteciler oluyor. Fakat biz bunlardan yakalananları tekrar ülkelerine, Afganistan’a, Pakistan’a geri gönderiyoruz. Geri iade, biliyorsunuz bizim yerlerimiz var, oralarda tutarak daha sonra uygun şartlarda kendilerini geri iade ediyoruz. Biz eğer bu mültecilerle ilgili kapılarımızı açık tutmuş olsak tablo böyle olmaz. Şu anda bu 3,5 milyon Suriyeli ve bunların dışında da 500 bin Iraklı, bunlar daha çok ya kamplarda, ya ülkemizin içerisindeki değişik yerlerde bulunuyorlar. Fakat geri dönüşler de başlamadı değil. Örneğin Afrin ve Cerablus, El Bab, burada bir 250-260 bin Suriyeli geri döndü. En son İdlib’de yine bir iltica durumuyla karşı karşıyaydık. Orada da bir 60 bin civarında yine mülteci olma durumunda kalan Suriyeliler, onlar da İdlib merkezine geri döndüler. Her türlü tedbiri alıyoruz, mümkün olduğu kadar onları ülkemizde misafir etmeye gayret ediyoruz. Tabii bu konuda da bütün Avrupa Birliği üyesi ülkeler olsun, diğer dünya ülkeleri olsun, onlardan da destek bekliyoruz.”

      

“SUUDİ ARABİSTANLI GAZETECİYLE İLGİLİ BAŞSAVCILIK HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI YAPIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili olarak yeni bir husus olup olmadığı ve konuyla ilgili olarak Suudi Arabistan Kralı ile bir görüşmenin yapılıp yapılmayacağına yönelik soruya cevaben, olayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatıyla takip ettiklerini, bunun hem siyasi hem de insani görevleri olduğunu belirtti. Gazeteci Kaşıkçı’nın nişanlısını dışarıda bırakarak içeri girdikten sonra dışarı çıktığını ispat etme görevinin Başkonsolosluk yetkilerinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayın ikisinden bu yana şu anda elde herhangi bir belge, bilgi, bulgu olmadığını bildirdi.

Kendilerine müracaat edildiği andan itibaren gerek Emniyet Teşkilatı’nın, gerek İstihbarat Teşkilatı’nın seferber olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “İlk andan itibaren Adalet Bakanlığı’na verdiğimiz talimatla İstanbul Başsavcılığımız bu noktada hemen teyakkuza geçmiş ve bununla ilgili işin hem hukuki hem adli hem idari, çünkü emniyet de aramasını yapıyor, bütün bu çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar devam ederken hedefimiz, bir an önce neticeye ulaşabilmek” açıklamalarında bulundu. Medyada çıkan haberlerin kendilerini de düşündürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sorumluluk makamında, mevkiinde olan insanlar olarak da buradan bir an önce neticeyi almak durumundayız. Başkonsolosluk yetkilileri ‘buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramaz. İlgili merciler, onlar da bu konuda, müddei iddiasını ispatla mükelleftir, eğer çıkmışsa bunu siz görüntülerle de olsa ispat etmek durumundasınız, ispat edeceksiniz. Kalkıp da Türk makamlarına nerede bu diye soranlar, önce bu nasıl oldu diye bunu sormaları lazım” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan’dan gelen bazı kişilerin olduğunu, bununla ilgili olarak havalimanı kayıtlarının incelendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını yapıyor. Bizler de bu konuda özellikle bütün ilgili birimlerimize, gerek Emniyet Teşkilatımız, gerek İstihbarat Teşkilatımız, Dışişleri, hep birlikte çalışmalarınızı yapacaksınız ve ona göre de savcılığımızın vereceği raporları göreceğiz diyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin Batı basınında Türkiye’ye karşı birçok eleştiri olmasına rağmen Almanya’daki Türk toplumu içerisinde kendisinin çok büyük popülerliği olmasının sebebine yönelik görüşlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı basınındaki olumsuz yayınların tesirinin bir yere kadar olduğunu, Avrupa’daki vatandaşların Türkiye’de ne yapıldığını, nasıl hizmetler verildiği yakinen görüp oyunu ona göre kullandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa genelinde oyların yüzde 60’ının kendilerine verildiğini belirterek vatandaşlara teşekkür etti.

“AB KONUSUNDA 1963’TEN BU YANA OYALANAN BİR TÜRKİYE VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB sürecinin hızlandırılması için AB üyesi ülkelerden beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti: “Ben burada da tekrar etmek zorundayım, sene 2019, 1963’ten bu yana oyalanan bir Türkiye var. Hiçbir Avrupa Birliği üyesi ülkeye böyle bir zulüm yapılmadı, bu sadece maalesef Türkiye’ye yapıldı. Ne evet, ne hayır, evetse evet, hayırsa hayır, yani samimi olmak lazım. Ben de diyorum ki, alacaksanız sinyallerini verin, almayacaksanız bunu da söyleyin. Ne bizi yorun, ne biz sizi yoralım. Siz yolunuza, biz yolumuza devam edelim. Bu kadar açık ve net olmak lazım. Ben siyasette özellikle açıklığı severim, netliği severim, dürüstlüğü severim. Bu adımı da buna göre atmak lazım diyorum ve şu anda sabır noktasındayız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Meclis’teki temasları sonrasında Macar Bilimler Akademisi’nde düzenlenen devlet yemeğine katıldı.

  

Son Güncelleme: 09.10.2018 10:55
Anahtar Kelimeler:
Test
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114