banner47
banner128

Ama şunu unutmayalım ki, korkaklar zafer anıtı dikemez

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde düzenlediği basın toplantısın gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

banner116

Ama şunu unutmayalım ki, korkaklar zafer anıtı dikemez

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde düzenlediği basın toplantısın gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

09 Şubat 2018 Cuma 07:31
Ama şunu unutmayalım ki, korkaklar zafer anıtı dikemez

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan'a yapacağı ziyaret öncesinde havaalanında yaptığı açıklamada, Papa Franciscus'un dünyanın farklı bölgelerinde hüküm süren meselelere ilişkin girişimleriyle takdir topladığını belirterek, “Biz de özellikle Kudüs konusundaki tavrını memnuniyetle karşıladık. Olumlu yaklaşımları gerçekten Hristiyan dünyasının dini lideri olarak müşterek neler yapabileceğimizi göstermesi bakımından önemliydi. Kendisiyle yapacağımız görüşmelerde Filistin, Kudüs, Suriye, Irak, terörle mücadele, mültecilerin sorunları, insani yardımlar gibi konuları da ele alacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'un davetlisi olarak Vatikan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde düzenlediği basın toplantısında, ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Papa Franciscus’ın 28-30 Kasım 2014 tarihlerinde ülkemize gelerek Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunduğunu, tarihî ve kutsal mekânları gezdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o ziyaretin hem gündemdeki sorunlara dair bir fikir teatisi olarak, hem de ikili ilişkiler bağlamında oldukça verimli geçtiğini kaydetti. Kendilerinin de şimdi iade-i ziyarette bulunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyareti ortak insanî değerlere dikkat çekilmesi, dostluk ve barış mesajları verilebilmesi bağlamında önemli bir fırsat olarak gördüğünün altını çizdi.


“CAMİLERE SALDIRILARIN ARTTIĞI, SALDIRILARIN ETNİK TEMİZLİK BOYUTUNA VARDIĞI BU SÜREÇTE KARARLI BİR DURUŞ SERGİLENMESİ ŞART”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Papa Franciscus’un Katolik dünyasının ruhani lideri seçildiği 2013 yılından bu yana oldukça aktif bir rol izlediğini, dünyanın farklı bölgelerinde hüküm süren meselelere ilişkin girişimleriyle uluslararası kamuoyunun da takdirini topladığını belirtti. Papa Franciscus’un özelikle Kudüs konusundaki tavrını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Olumlu yaklaşımları gerçekten Hristiyan dünyasının dini lideri olarak müşterek neler yapabileceğimizi göstermesi bakımından önemliydi. Kendisiyle yapacağımız görüşmelerde Filistin, Kudüs, Suriye, Irak, terörle mücadele, mültecilerin sorunları, insani yardımlar gibi konuları da ele alacağız” dedi. Ayrıca, Batı dünyasında yükselen İslam düşmanlığı ve kültürel ırkçılıkla mücadele konusunda da görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dün İtalya’nın Macerata ilinde meydana gelen ve yabancılara yönelik eylem, zenofobinin ne kadar büyük bir tehdit olduğunu da göstermiştir. Terör örgütlerinin eylemleriyle bu tür ırkçı saldırılar arasında hiçbir fark yoktur. Camilere, mescitlere, Müslümanlara ait iş yerlerine yönelik saldırıların arttığı, Arakan’da olduğu gibi zaman zaman bu saldırıların etnik temizlik boyutuna vardığı bu tehlikeli süreçte kararlı bir duruş sergilenmesi şarttır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin asırlardır inançlarından dolayı zulme uğrayan herkesin sığınağı olmuş bir ülke olduğunu belirterek, bugün de ülkemizde tüm inanç mensuplarının bir arada barış içinde yaşadığını, hiçbir sıkıntı, kısıtlama olmadan ibadetlerini serbestçe yerine getirebildiklerini ifade etti. Bu özgürlük ortamını korumakta ve güçlendirmekte kararlı olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Vatikan’a gerçekleştirilen bu ziyaretin bu açıdan da faydalı geçeceğine inandığını belirtti.

         

“İTALYA, ORTAK GÖRÜŞLERİ PAYLAŞTIĞIMIZ DOST BİR ÜLKEDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında Vatikan’daki temaslarının ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve İtalya Başkanı Paolo Gentiloni ile de bir araya geleceğini bildirdi. İtalya’nın, ikili ilişkilerin mükemmel seviyede olduğu, bölgesel sorunlar karşısında ortak görüşleri paylaştıkları dost bir ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz havzasının barış ve istikrarı için beraber gayret gösterdiklerini, iki NATO müttefiki olarak her iki tarafın güvenliğine katkıda bulunduklarını ifade etti.

Görüşmelerde siyasi, ekonomik, savunma sanayi gibi alanlarda ikili ilişkileri masaya yatıracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bildiğiniz gibi, savunma sanayinde İtalya ile özellikle AgustaWestland savunma sanayinde bizim en önemli müşterek yatırımımızdır. Bu yatırımı şu ana kadar başarılı bir şekilde sürdürdük, sürdürüyoruz. Ve Atak helikopterlerinde bizim için çok ciddi bir dönüşüm süreci olmuştur” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretinde Türkiye’nin, DEAŞ ve PKK/YPG terör örgütüne karşı yürüttüğü operasyonlar hakkında muhataplarını bilgilendireceklerini söyledi. Bunun yanında, Suriye, Irak, Libya, terörle mücadele, Kudüs gibi güncel bölgesel gelişmeleri de ele alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin’deki terör unsurlarını temizlemek için gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekâtı’nda sağlanan başarıları ve gelinen son durumu muhataplarıyla paylaşacaklarını ifade etti. Bu vesileyle Avrupa Birliği’nin içinden geçmekte olduğu süreci ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de istişare etme imkânı bulacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Roma’yı ziyaretim sırasında İtalya’nın önde gelen iş çevreleriyle de bir araya geleceğiz. İnşallah bu önemli toplantıda yatırımcılarımız iki ülke arasındaki ortak projeleri ve iş birliğine yönelik fırsatları da değerlendirecektir” dedi.

“İTALYA İLE TİCARET HACMİMİZİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya ile ikili ticaret hacminin geçen yıl 20 milyar dolara yaklaştığını, ancak iki ülkenin potansiyelinin bunun üzerinde olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticareti 2020 yılında 30 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretleri sırasında bu hedef doğrultusunda atılabilecek ilave adımları da görüşeceklerini ifade etti.

Savunma sanayinin ikili ilişkilerde büyük potansiyel barındıran bir diğer alan olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda beraber yürütülen bazı ortak projeler olduğunu belirterek, bunlara yenilerini ekleyeceklerini ve kazan-kazan temelinde iş birliğini derinleştireceklerini kaydetti.

“KUDÜS’ÜN, FİLİSTİN’İN BAŞKENTİ OLARAK KABUL EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan’da Kudüs’ün statüsüyle ilgili bir gelişmenin gündeme gelip gelmeyeceği ve Kudüs’ün uluslararası denetime açılmasıyla ilgi bir soruya şöyle cevap verdi: “Her şeyden önce şu anda Türkiye bildiğiniz gibi İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem Başkanlığı’nı yürütüyor. Bu ne demektir? 1 milyar 700 milyonluk İslam dünyasının şu anda dönem başkanlığı bizde. Bunun yanında, tabii Katolik dünyasının da şu anda Papa Franciscus bir numarası. Ve bu iki önemli blok şu anda bu bölgede adeta belirleyici bir unsur konumundadır. Zira Kudüs’te atılan adımda gerek Papa Franciscus’ın, gerekse bizlerin, hatta bizim de dışımızdaki birçok ülkenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamada katkılarını bir kenara koymak mümkün değil. Amerika yanında sadece İsrail’i bulmuştur ve yalnız kalmıştır. Diğer altı tane, yedi tane, ki onlara ülke demek bile zor, adeta Türkiye’nin birer ilçesi mesabesinde olan, ama adı ülke olan birçok yerler ve toplamda sekiz ülke diye bunu kabul edelim. Ama karşısında bildiğiniz gibi çok ciddi bir katılım oldu ve bu katılımla da bu yaklaşıma ‘hayır’ dendi. Ve bundan sonraki süreç nedir? Bundan sonraki süreçte gelin bir defa Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak kabul edin! Gelinecek nokta bu. Şimdi biz buna çalışıyoruz. Bunun dışındaki gelişmeleri de doğru bulmuyoruz. Amerika’nın şu andaki yaklaşımı zaten tamamıyla doğru olmayan ve ‘ben yaptım oldu’ anlayışına dayalı bir gelişmedir. Ve Amerika burada yalnızları oynamıştır. Bugüne kadar gelen yönetimlerden Sayın Trump gibi düşünenler çok oldu, ama bu adımı atmadılar. Onlar böyle bir adıma yaklaşmadılar, çünkü dünyadan alacakları tepkiyi biliyorlardı. O tepkiyi bildikleri için bu adımı atmadılar. Fakat Sayın Trump maalesef böyle bir adımı atmak suretiyle çok yanlış ve kendisini dünyada yalnızlığa itecek bir adımı attı. Her şey bir defa güçle olmuyor. Ekonomik gücünüz olabilir, silah gücünüz olabilir, her şeyiniz olabilir, ama unutmayalım ki siyasi güç çok ama çok önemlidir. Nitekim o cevap da bu siyasi gücün tecelli etmiş olmasıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar seçilmesiyle sonuçlanan 36. CHP Kurultayı ile ilgili bir soruya yönelik olarak, kongrelerin siyasi partilerin kendi iç meselesi olduğuna dikkat çekti. Daha önce dört beş aday konuşulurken sonunda iki adaya düştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi kaybeden kişinin yapmış olduğu açıklamaların kongrenin akıbetini, içeriğini, yapısını güzel bir şekilde tanımladığını, bunun dışında kendilerinin Cumhuriyet Halk Partisi Kongresiyle ilgili söyleyecek hiçbir sözlerinin olamayacağını ifade etti.

“ZEYTİN DALI OPERASYONU İLE İLGİLİ CHP’NİN YAKLAŞIMI NE MİLLÎ NE DE YERLİ”

Bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı konuşmaya atıfla, CHP’nin Zeytin Dalı Operasyonu’nu sulandırmasına dair sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin Sayın Bahçeli’nin açıklamalarını aynen paylaştığını ifade etti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaklaşımının baştan itibaren ne millî ne de yerli olmadığını, bu yaklaşımın tamamıyla terör örgütlerine benzer bir yaklaşım olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “YPG’nin yaklaşımı neyse CHP’nin yaklaşımı da odur. PYD’nin yaklaşımı neyse CHP’nin yaklaşımı da odur. PKK’nın yaklaşımı neyse aynı şekilde CHP’nin yaklaşımı da odur” şeklinde konuştu. Genel Başkan Yardımcılarının ve İl Başkanlığına getirilen kişinin yaptığı açıklamaları gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Verdiği akla baktığınız zaman ne diyor? Suriye’nin terörist başı, başındaki kişiyle bize görüşme tavsiye ediyor. Bu ne menem iştir ya? Bir milyon insanın ölümüne neden olacak veya neden olmuş olan bir kişiyle bizi bir araya getirmek gafletinde, cehaletinde bulunacak bir adam, bunun siyasette yeri ne olabilir? Ve şu anda bizim Zeytin Dalı Operasyonumuzu sulandıran, buna bu kadar uzaktan duran bir kişinin Türk siyasetinde millî ve yerli bir yeri olamaz. Ona da gerekli cevabı zaten milletim verecektir. Ve şu anda şehitlerimizin bir defa ruhaniyeti onu akan kanlarda da boğacaktır. Bu nasıl bir yaklaşım, sen bu şehitlerimizi görmüyor musun? Bu şehitlerimiz niye gidiyor oraya? Nereye gittiklerinin adresini herhalde sana soracak halleri de yok. Senin gittiğin, gideceğin yer belli. Ama benim şehidimin de gideceği yer, gittiği yer belli.”

“935 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ”

Son rakamlar itibarıyla da 935 teröristi etkisiz hâle getirdiklerini, bu arada şehitlerimiz de olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ama şunu unutmayalım ki, korkaklar zafer anıtı dikemez. Bu işler öyle Bay Kemal’in falan yapacağı işler değil. Bu işler bu milletin bağrından çıkmış yiğitlerin yapacağı işlerdir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan beş şehit verilen saldırıyla ilgili tankı vuran ateşli silahın hangi ülkeden alındığına dair bir bilginin olup olmadığı konusundaki soruya yönelik olarak, ellerine gelen bilgiler olduğunu ama kesin neticeyi almadan bunu açıklamanın doğru olmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin sonunda, “Öyle veya bunu veren kim olursa olsun teröristlerle beraber demek ki bu yolda yürüyorlar ve bunlar netleştiği zaman da bunu biz tüm dünyayla paylaşırız” şeklinde konuştu.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Vatikan'a hareket etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114