banner47
banner128

Edebiyat yolu'nda ilk sürüşü Erdoğan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş-Göksun Yolu Açılış Töreni’ne katıldı

Edebiyat yolu'nda ilk sürüşü Erdoğan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş-Göksun Yolu Açılış Töreni’ne katıldı

haberiumturk
haberiumturk
07 Kasım 2020 Cumartesi 16:18
Edebiyat yolu'nda ilk sürüşü Erdoğan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş-Göksun Yolu Açılış Töreni’ne katıldı

Törende katılımcıları hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Kahramanmaraşlılara selamlarını ileterek kentte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti diye getirdi.

“BİZ BÜYÜK HAYALLERİ VE HEDEFLERİ OLAN BİR ÜLKEYİZ”

“Biz hep birlikte, tarihiyle, kültürüyle, medeniyet değerleriyle büyük bir ülkenin vatandaşlarıyız. Aynı zamanda biz büyük hayalleri ve hedefleri olan bir ülkeyiz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek’in “Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım” sözünü anımsatarak, Türkiye’ye dev eserler bırakmak için karıncalar gibi durmaksızın, yorulmaksızın çalıştıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, il kongreleri vesilesiyle şehirleri ziyaret ettiğini ve aynı zamanda yapımı tamamlanan eser, proje ve yatırımların açılışlarını gerçekleştirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Geçen hafta Samsun’da ülkemizin en büyük demiryolu modernizasyon çalışması olan Samsun-Sivas Rehabilitasyon Projesi’nin açılışını yaptık. Önceki hafta toplam bedeli 1 milyar 600 milyon lirayı aşan kamu ve özel sektör yatırımını Malatyamızla buluşturduk. Şırnak ziyaretimizde toplam yatırım tutarı 3,5 milyar lirayı geçen yüzlerce hizmeti şehrimizin istifadesine sunduk. Ülkemizin dört bir yanında barajların, fabrikaların, hastanelerin, sağlık ve üretim tesislerinin, yolların, tünellerin açılışlarını gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Bugün de Kahramanmaraş’ta sadece şehrimizin ve bölgemizin değil, tüm Türkiye’nin gurur abidesi olacak bir eserin açılış heyecanını yaşıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki yıllarda inşası biten bölümleri peyderpey trafiğe açılan Kahramanmaraş-Göksun Yolu’nun tamamının bugün resmen hizmete açıldığını belirterek, bu projenin Güneydoğu Anadolu’yu, İç Anadolu’yu ve Karadeniz’i birbirine bağlayan güzergâh üzerinde yer alan stratejik bir yatırım olduğunun altını çizdi.

“BU PROJE, BÖLGENİN SOSYAL VE EKONOMİK GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SUNACAK”

Açılışı yapılan 64,1 kilometre uzunluğundaki yolda 11 adet çift tüp tünel, iki adet viyadük, üç adet köprü ve altı adet köprülü kavşak bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tünel ve viyadüklere Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına eşsiz katkılarda bulunan Kahramanmaraşlı güzel insanların isimlerini verdiklerini, yola da Edebiyat Yolu adını verdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepsi de Kahramanmaraş’ın bereketli ikliminde yetişen Ali Kutlay’ın, Âşık Mahsuni Şerif’in, Hayati Vasfi Taşyürek’in, Abdürrahim Karakoç’un, Bahaettin Karakoç’un, Cahit Zarifoğlu’un, Alaeddin Özdenören’in, Akif İnan’ın, Rasim Özdenören’in, Erdem Bayazıt’ın, Nuri Pakdil’in, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek’in isimlerini yol üzerindeki tünel ve viyadüklere verdik. ‘Yedi Güzel Adam’ın yanına, Kahramanmaraş’ın diğer güzel şairlerini de ekleyerek, yolumuzu daha da güzelleştirdik. Bu kadar şairin ismini taşıyan yolun adının da Edebiyat Yolu olması kadar tabii bir şey olamaz” diye konuştu.

Kahramanmaraş-Göksun arasındaki 80 kilometrelik mesafenin, bu yolla 64,1 kilometreye, seyahat süresinin de 41 dakikaya indirildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zamandan 75,2 milyon lira ve akaryakıttan 55,1 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 130,3 milyon lira tasarruf edileceğinin altını çizdi.

Edebiyat Yolu’nun Kayseri-Kahramanmaraş-Gaziantep Devlet Yolu ile bütünleştiğini, bu projenin transit trafik ve turizm hareketliliğinde sağlayacağı artışla, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine büyük katkı sunacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam yatırım bedeli 4 milyar 671 milyon lirayı bulan bu eserin Kahramanmaraş’ı çok farklı bir konuma taşıyacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın tarihi, kültürü, yiğitleriyle kendilerine hep ilham vermiş bir şehir olduğuna vurgu yaparak, “İstiklalimizin, bağımsızlığımızın, hür bir millet oluşumuzun öncülerinden olan bu şehrin tarihimizde çok özel bir yeri, aziz bir hatırası vardır. İşgale karşı Maraş’ta tutuşturulan bağımsızlık aşkı, Sütçü İmam’ın şahsında sembolleşen kahramanlık, milletimizin yolunu aydınlatmıştır” ifadesini kullandı.

“ÜLKEMİZİN GÜCÜNE GÜÇ, İTİBARINA İTİBAR KATARAK TÜRKİYE’YE ÇAĞ ATLATTIK”

Millete mahcup olmamak, vatandaşın güvenini, teveccühünü boşa çıkarmamak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, içerde vesayetin temsilcilerinin, dışarıda Türkiye düşmanlarının sabotajlarına rağmen yapılan okullarla, açılan üniversitelerle, inşa edilen yollarla, konutlarla, tünellerle, barajlarla şehirler çehresini değiştirdiklerini kaydetti.

“Eğitimi, sağlığı, adalet ve emniyeti güçlendirerek; ekonomiyi, ihracatı, üretimi büyüterek, ülkemizin gücüne güç, itibarına itibar katarak Türkiye’ye hamdolsun çağ atlattık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kimsenin kökenine, meşrebine, farklılıklarına bakmadan bu ülkenin tüm renklerini aynı samimiyetle kucakladık. 83 milyonunun her bir ferdine aynı sevdayla, aynı heyecanla hizmet ettik. Biz bu ülkenin sadece güneyini, batısını birileri gibi sahillerini değil; 780 bin kilometrekarenin her bir karışını, her bir çakıl taşını seviyoruz. Biz milletimize bakınca farklılıkları değil, yüreği Anadolu coğrafyası kadar büyük 83 milyonluk bir aile görüyoruz. Bizim kalbimize bu ülkenin her bir köşesinde yaşayan insanımıza yetecek kadar büyük bir ‘Türkiye Sevdası’ bulunuyor. Açıkçası elini vicdanına koyan herkes, 2002 ile bugünü mukayese ettiğinde şu gerçeği çok net bir şekilde kabul ediyor. 18 yıl öncesine göre Türkiye daha dengeli bir yapıya kavuşmuş; illerimiz arasındaki hizmet ve altyapı farkı büyük oranda ortadan kalkmıştır.”

“83 MİLYONUN HER BİR FERDİNİN DEVLETİNE YENİDEN GÜVENMESİNİ, İNANMASINI SAĞLADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin her bölgesinde, her şehrinde aynı hizmetlerin bulunduğuna dikkati çekerek, “Sağlık hizmetlerinde, eğitimde, ulaşımda, sosyal yardımlarda Cumhuriyet tarihinin en eşitlikçi tablosuna bizim dönemimizde kavuşmuştur. En Batı’dan en Doğu’ya; en Kuzey’den en Güney’e kadar her yere ulaştık. Yatırımlarımızla sadece adaletsizlikleri gidermedik, aynı zamanda milletimizin birlik ve beraberliğini, kardeşliğini de büyüttük. 83 milyonun her bir ferdinin devletine yeniden güvenmesini, inanmasını sağladık” dedi.

Türkiye’yi açılışı yapılan Edebiyat Yolu gibi nice eserlerle buluşturmaya devam edeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yolun yapımında emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, açılışı yapılan yolun hayırlı olmasını dileyerek Edebiyat Yolu’nun açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun kullandığı Cumhurbaşkanlığı aracı ile açılışı yapılan Edebiyat Yolu'nda kısa bir tur attı.

Son Güncelleme: 15.11.2020 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114