Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Tren Garı’nda gerçekleştirilen Samsun-Sivas Demiryolu Hattı Modernizasyonunun Tamamlanması Töreni’ne katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 yıldır sürdürdükleri büyük ve güçlü Türkiye mücadelesinde Samsun’un kendisini asla yalnız bırakmadığını belirterek, yatırım, eser ve projelerle Samsun’a vefa borcunu ödeme gayretinde olduklarını söyledi.
“Yatırımlarımız neticesinde Samsun, 18 yıl öncesine göre artık geleceğine daha büyük bir umutla bakıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım, turizm, sanayi ve ticarette elde ettiği başarılarla Samsun’un, sadece çevre illere değil, tüm Karadeniz bölgesine ilham kaynağı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsunlu çiftçilerin, sanayicilerin ve ticaret erbabının her türlü desteği de kendilerine verdiğini anlatarak, şehrin özellikle ulaştırma altyapısındaki eksiklikleri gidererek, Samsun’u Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında bir köprü hâline getirmeye çalıştıklarını aktardı.
“18 YILDA ÖZELLİKLE ULAŞIM ALANINDA HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ PROJELERLE MAKÛS TALİHİ TERSİNE ÇEVİRDİK”
Samsun’un tüm Orta Anadolu’nun ve güneyin Karadeniz’e açılan kapısı olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak Samsun, uzun yıllar bu merkezi konumunun avantajlarını maalesef hakkıyla kullanamamıştır. Aslında benzer bir tablo ülkemizin diğer pek çok vilayeti için de geçerlidir. Ulaşım altyapısındaki sorunlar şehirlerimizin gelişmesinin, kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri olmuştur. Kara, hava ve demiryolu ağının eksikliği, sanayici ve ticaret erbabımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimleri tarafından hissedilmiştir. Biz, son 18 yılda özellikle ulaşım alanında hayata geçirdiğimiz projelerle bu makûs talihi tersine çevirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan hizmetlerin katbekat fazlasını, 18 yıla sığdırmayı başardıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 27 bin 715 bin kilometreye yükselttik. Otoyol uzunluğumuzu bin 714 kilometreden, 3 bin 325 kilometreye çıkardık. Yavuz Sultan Selim Köprüsünden Osman Gazi Köprüsü’ne, Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, Nissibi Köprüsü’nden Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ne, Ovit, Erkenek, Cankurtaran, Sabuncubeli Tüneli’ne kadar nice eseri tamamlayıp milletimizin hizmetine sunduk. 1990’da ihalesi yapılan, 93’de ilk kazması vurulan, tam 17 bakan eskiten ve göreve geldiğimizde ‘patates deposu’ olması tartışılan Bolu Tüneli’ni hizmete açmak, hamdolsun yine bize nasip oldu. Köprü ve viyadük uzunluğumuz 311 kilometreden 660 kilometreye yükseldi. Havalimanı sayımız 26’dan 30 ilaveyle 56’ya, havalimanlarımızın toplam yıllık yolcu kapasitesi 60 milyon kişiden 318 milyon kişiye ulaştı. Türkiye’yi, yüksek hızlı tren teknolojisiyle tanıştırarak, toplam 1.213 kilometre uzunluğunda yeni hattı hizmete sunduk. Yüksek hızlı tren işletmesinde dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı ülke konumundayız.”
“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU GİBİ STRATEJİK PROJELERLE LONDRA’DAN ÇİN’E KESİNTİSİZ DEMİRYOLU BAĞLANTISI KURMAYI BAŞARDIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabileceği hızlı tren hatları inşa edildiğini açıklayarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu gibi stratejik projelerle de Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurmayı başardıklarını, Türkiye’nin demiryolu altyapısının tamamını modernize ettiklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 18 yılda yenilenen demiryolu hatlarının uzunluğunun 11 bin 590 kilometreye ulaştığına vurgu yaparak, “Anadolu, bir baştan diğer başa demir ağlarla gerçek manada bizim dönemimizde örülmüştür” ifadesini kullandı.
Açılışı yapılan Samsun-Sivas Rehabilitasyon Projesi’nin de Türkiye’nin en büyük demiryolu modernizasyon yatırımı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Toplam tutarı 350 milyon Avroyu bulan bu yatırımın, 153 milyonluk Avroluk kısmı, Avrupa Birliği Hibe Fonları’ndan karşılanmıştır. Proje kapsamında Samsun-Sivas arasındaki 431 kilometrelik demiryolu hattı, tüm altyapısı ve üstyapısı ile birlikte yenilendi. Toplam 42 adet tarihi köprüden 17’sinde güçlendirme yapılarak, tarihi köprülerin tamamı restore edildi. Ayrıca 37 adet köprü yıkılarak yeniden inşa edilirken, 121 adet hemzemin geçidin güvenliği sağlandı. Mevcut 12 adet tünel iyileştirilirken 19 adet yolcu durağı, 30 adet teknik bina, binin üzerinde menfez, bir adet karayolu üstgeçidi, altı adet üst ve bir adet yaya altgeçidi inşa edildi.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyle hat kapasitesinin iki kat arttırılırken, tren trafiğinin de çok daha güvenli hâle getirildiğini, Samsun, Amasya, Tokat, Sivas illerinde yaşayan vatandaşların, demiryolu ile daha konforlu ve güvenli seyahat etme imkânına kavuştuğunu kaydetti.
“81 VİLAYETİ VE 83 MİLYON İNSANI İLE BÜTÜN TÜRKİYE’YE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Samsun-Sivas arasındaki trenle 8 saat 50 dakika olan seyahat süresinin, 5 saat 45 dakikaya düştüğünü açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yatırım, Samsun’un bölgesel merkez konumunu güçlendirirken, hat üzerinde yaşayan vatandaşlarımıza da birçok ekonomik ve ticari fırsatlar sunacaktır. Yaklaşık beş yılda tamamlanan ve bölgemizin medar-ı iftiharlarından olan bu yatırımın Samsun’a, Amasya’ya ve Sivas’a hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserin şehirlerimize kazandırılmasında emeği geçen bakanlığımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Allah ömür verdikçe, bu can bu bedende durdukça Samsun’a, 81 vilayeti ve 83 milyon insanı ile bütün Türkiye’ye hizmet etmeye devam edeceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Sivas’ın Yıldızeli ilçesi tren istasyonuna canlı bağlantı kuruldu. Sivas Valisi Salih Ayhan ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, modernizasyonu yapılan hat üzerinden Sivas’tan Samsun’a gelecek trene hareket talimatı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra da Samsun’dan Sivas’a gidecek yük trenine hareket talimatı vererek, uğurladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.