banner47
banner128

İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

“Fildişi Sahili ile Beşerî Münasebetlerimiz Giderek Güçleniyor”

banner116

İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

“Fildişi Sahili ile Beşerî Münasebetlerimiz Giderek Güçleniyor”

27 Mart 2015 Cuma 07:43
İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

 Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vattara ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; ziyaretin, Fildişi Sahili’nden Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ilki teşkil ettiğini kaydederek, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi eşit ortaklık ve kazan kazan ilkesi çerçevesinde yürütüyoruz. Ortak gelecek birilerinin canı, malı ve doğal kaynaklarının sömürüsü üzerine inşa edilemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Vattara ve beraberlerindeki heyeti ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

         

Türkiye-Fildişi Sahili ilişkilerinde tarihî bir anın yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli dostumun ziyareti, ülkemize Fildişi Sahili’nden ve devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret. İnşallah önümüzdeki dönemde, ortak gayretlerimizle, ilişkilerimizin ve iş birliğimizin daha da güçleneceğine inanıyorum” dedi.
            

İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkileri her boyutu ile ele aldıklarını ve 8 ayrı anlaşmanın imzalandığını söyledi. Bu anlaşmaların; Eğitim İşbirliği Anlaşması, Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması, Turizm İşbirliği Anlaşması, Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma, Kültürel İşbirliği Anlaşması, Güvenlik İşbirliği Anlaşması, Askeri Alanda Eğitim Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşması ve Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmalarla ziyaretin ayrı bir zenginlik kazandığını kaydetti.

         

“FİLDİŞİ SAHİLİ İLE ARAMIZDAKİ MUTABAKATI ORTAYA KOYDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Bunun yanında siyasi noktada uluslararası alanda iş birliğimizin ne denli güçlü şekilde, dayanışma içinde gideceğini de aramızda konuşarak, buradaki mutabakatımızı da ortaya koyduk. Ortak bir irade mevcut, bu ortak irade temenni ediyorum ki siyasi, askerî, kültürel, ekonomik, güvenlik, terörle mücadele her alanda artarak, güçlenerek devam etsin. Ortalama olarak şu anda her iki ülkenin toplam nüfusu yaklaşık 100 milyon. 100 milyon nüfusa sahip olan iki ülkenin şu andaki ticaret hacmi 320 milyon dolar. Aramızda bugün bir şey daha konuştuk, 'hedefe 500 milyon doları, değil 1 milyar doları koyalım' dedik, bu hacme Türkiye ve Fildişi Sahili ulaşsın. Bu kararlılığı da önümüzdeki yıllarda göstereceğiz. Zira bir örnek var. 2002 yılında bizim aramızdaki ticaret hacmi sadece 48 milyon dolardı, bu rakam 7 kat artarak 2014 yılında 332 milyon dolara çıktı. Bu rakamda daha sonra maalesef bir düşüş oldu, şimdi bunu tekrar toparlayacağız. Şu anda DEİK ile yarın İstanbul'da yapılacak olan toplantıyı, özellikle iş forumunu çok çok önemli görüyorum. Burada sektörel bazda yapılacak görüşmelerle geleceğe yönelik atılacak adımları iş adamlarımızla birlikte inanıyorum ki çok daha hareketli hale getireceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl içinde fevkalade bir durum olmadığı takdirde iş adamlarıyla birlikte Fildişi Sahili'ne bir ziyareti planlandığını belirterek, Afrika genelinde çok başarılı işlere imza adan Türk yatırımcı ve müteahhitlerinin Fildişi Sahili'ndeki altyapı projelerine daha fazla ilgi göstermelerini istedi. Türk yatırımcı ve müteahhitlerinin bu ülkedeki, dar gelirlilere yönelik konut yapımı ve üstyapı çalışmaları gibi alanlarda tecrübelerini göstermeleri gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, 12 yıl içinde sadece TOKİ olarak 650 bin konut yapıp bitiren bir ülke olduğunu, özel sektörün de yaptıklarıyla birlikte Türkiye'de 1 milyona yakın konutun tamamlandığını, Türkiye'nin müteahhitlik sektöründeki tecrübesini Fildişi Sahili ile paylaşacağını anlattı.

“FİLDİŞİ SAHİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİR TARIM ÜLKESİ VE ZENGİN DOĞAL KAYNAKLARA SAHİP”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili'nin çok önemli bir tarım ülkesi ve zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu dile getirerek, zengin doğal kaynaklar, madenler noktasında iki ülkenin birçok ortak adım atmalarının mümkün olduğunu söyledi. Fildişi Sahili'nin, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin toplam gayri safi milli hasılasının yüzde 40'ını oluşturduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vattara'nın tecrübeli ve vizyonel liderliği altında çok ciddi bir kalkınma hamlesi içerisindeler. Özellikle yüzde 9 gibi bir büyüme hızını yakalamış olmaları önemli. Zira son 3 yıldır ortalama büyüme yüzde 9 oranında. Daha önce Fildişi Sahili'nin durumu çok çok kötüydü ama bu sıçrama Fildişi Sahili'ne, geleceğe yönelik farklı bir ufuk kazandırmış durumda" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 Kasım ayında Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da düzenlenen 2. Ortalık Zirvesi'ndeki konuşmasında "Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi eşit ortaklık ve kazan kazan ilkesi çerçevesinde yürütüyoruz. Ortak gelecek birilerinin canı, malı, doğal kaynaklarının sömürüsü üzerine inşa edilemez" dediğini hatırlatarak, bu düşüncelerini tekrar ettiğini söyledi.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara ile yapılan görüşmelerde, iki ülkenin başkentlerinde karşılıklı olarak 4 bin metrekarelik araziler tahsis ettiklerini ve büyükelçilik binalarının bu araziler üzerinde yükseleceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi kendimize ait mekânlarda diplomatik hizmetleri verme dönemine geçiyoruz. Geçtiğimiz dönemde TİKA sağlık ve eğitim alanında çok önemli projeleri hayata geçirdi. Bundan sonraki süreçte bunları devam ettireceğiz. Fildişi Sahili ile beşerî münasebetlerimizin giderek güçlendiğine şahit oluyoruz. THY'nin haftada 4 sefer gerçekleştirdiği uçuşlar çok büyük ilgi görüyor. Bu 4 sefer niye haftanın her günü olmasın diye düşünüyorum. Bu kadar ilgi, alakadan sonra, bunun da olabileceğine inanıyorum. Bu üst düzey ziyaretler bunun önünü açacaktır. Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de Galatasaray'da oynayan Drogba da fahri elçi gibiydi, bunlar güzel şeyler, hakikaten tanışmaya, tanınmaya güzel vesile oluyor, şu anda bulunduğu yerde kendisine başarılar diliyorum” dedi.

BOKO HARAM’IN KADIN VE ÇOCUKLARI KAÇIRMASINI LANETLİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün uluslararası basında Nijerya'daki Boko Haram örgütünün 500 civarında kadın ve çocuğu kaçırdığı yönünde haberlerin yer aldığına işaret ederek, "Daha önce de benzer menfur olaylara imza atan bu örgütün bu eylemini de lanetliyorum. Bunu açık ve net olarak söylüyorum. Özünde 'sin' yani barış olan bir dinin değerlerini istismar eden, kendine maske yapan bu örgütü şiddetle kınıyorum. Kesinlikle bir Müslüman olarak bunlardan bizler nefret ediyoruz, bunun da bilinmesini istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ne sebeple olursa olsun sivilleri, kadın ve çocukları hedef alan saldırıların insan olan herkesin karşı durması gereken hadiseler olduğunu vurgulayarak, "Terörün dini, kimliği, milleti, kutsalı olmaz, terör terördür. 30 yılı aşkın bir süre terör belasıyla mücadele etmiş, 50 bine yakın insanını kaybetmiş ülke olarak, biz bunun açısını çok iyi biliriz. Nijeryalı dostlarımızın acısını yürekten paylaşıyoruz. Şahsım ve tüm milletimin ortak hissiyatı, kaçırılan bu kişilerin bir an önce sağ salim evlerine, ailelerine, yuvalarına dönmesidir" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuğu onuruna resmî akşam yemeği verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114