Haberiumturk haber sitesi/02.03.2012
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermeni yanlısı Kongre üyelerinin tüm baskılarına rağmen Fransa’daki inkar yasası aleyhinde yaptığı açıklamalardan geri adım atmayarak ifade hürriyetini savundu ve Ermeni iddialarını tartışılabileceğine işaret etti.
Dışişleri Bakanı Clinton, Temsilciler Meclisi’nde katıldığı bir oturumda Fransa’da Ermeni iddialarını inkarı suç sayan yasa tasarısına ilişkin olarak “ifadeyi suç saymanın tehlikeli bir yol olduğu” şeklindeki sözlerini tekrarlayarak ifade hürriyeti çerçevesinde 1915 olaylarının değerlendirilmesini temel alan Türk-Ermeni yakınlaşmasını destekleyen Amerikan siyasetini savundu.
Kongre Üyesi Adam Schiff, Clinton’a “Ermeni meselesinin tarihsel bir tartışma konusu” olduğu yönündeki açıklamalarından geri adım atması yönünde baskı yaparken Clinton, yaklaşık bir asır önce meydana gelen olaylar sırasında Osmanlı Ermenilerinin yaşadığı trajediyi kabul ettiklerini vurgularken;
- Fransa’nın ifadeyi, özellikle de Ermeni soykırımı iddilarının reddini suç sayma girişimine doğru bulmadığını
- Türk ve Ermeni halkları ve hükümetleri arasındaki yakınlaşmayı desteklediğini
- 1915 olaylarının bütün halinde değerlendiriliği bir uzlaşıyı desteklediğini
- ve 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlayan Movsesian yasasını 11’e karşı “0” oyla iptal eden 9. Temyiz Mahkemesi kararıyla bir kez daha netleştirildiği üzere eyaletlerin Amerikan dış politikasına müdahalelerine karşı olduğunu vurguladı.
Ermeni yanlısı Kongre Üyeleri Schiff ve Dold, Clinton’ın ifade hürriyetini müdafa eden açıklamalarından geri adım atması için Kongre’de bir mektup dolaştırarak Kongre üyelerinin %14’ünün imzasını topladı. Bu girişim aleyhinde karşı bir kampanya başlatan başlıca Türk ve Azeri Amerikan kuruluşları ATAA, TADF, TACC, AAC ve ASA da Kongre üyelerine yönelik bir mektup kampanyası başlatarak Amerikalı vekillerden Schiff ve Dold’un ifade hürriyeti aleyhindeki siyasetlerine destek vermeme çağrısı yaptı. Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türk Amerikan Toplum Merkezleri (TACC), Azeri Amerikan Konseyi (AAC) ve Amerika Azerbaycan Cemiyeti (ASA) tarafından hazırlanan ortak mektuba göz atmak için tıkayınız!
.jpg)

Clinton, ''9'uncu Temyiz Mahkemesinin kararından haberim var. Size sadece şunu yineleyebilir ve altını çizebilirim ki bu yönetimin politikası, barışçıl, verimli ve bereketli bir ilişkinin nasıl yaratılacağı konusunda Türk ve Ermeni halkları ve hükümetleri arasında adımlar atılması gerektiği yönünde. Bu nokta, Türkler ve Ermenilerin gelecek nesilleri için ilişkilerin normalizasyonu, bizim görüşümüze göre çok önemli bir hedef,” diye konuştu.
Clinton, “Birisi Fransa Meclisi ve Senatosu tarafından geçirilen ve Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısını iptal eden Fransız Anayasa Mahkemesi’nin ve diğeri de California’da 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen eyalet yasasını iptal eden 9. Temyiz Mahkemesi’nin kararı olmak üzere, Atlanik’in iki tarafında birbiri ardına verilen yargı kararlarından sonra fazlasıyla net olarak anlaşılmıştır ki Türkiye ve Ermenistan arasındaki herhangi bir normalleşme, ortak trajedilerin bütün olarak hür bir şekilde değerlendirilebilmesine ve bu yolla gerçekler üzerine kurulu ortak bir tarih anlayışı yaratılmasına dayanmaktadır,” dedi.
TurkishNY