Haberiumturk haber sitesi/10.03.2012
Cezayir'de binlerce Müslüman'ı katleden ülkesinin soykırımını haklı bulan Sarkozy, 'Pişman değiliz' dedi. İnsanlığın utanç tarihine girecek savunma söze gerek bırakmadı.
Ülkenin güney sahillerindeki Nice kentinde Cezayir Savaşı sırasında Fransa'nın saflarında yer alan Cezayirli Harkiler için bugün düzenlenen törene katılan Sarkozy, tören öncesinde Nice-Matin gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Sarkozy, Cezayir savaşı sırasında "dehşet verici" olayların yaşandığını, ancak Fransa'nın bu olaylardan ötürü "sorumlu tutulamayacağını" ve bu savaş için "pişmanlık duymasının" söz konusu olmadığını söyledi.
İkinci Dünya Savaşı sonrası sömürgeciliğin sona ermesinin sadece Fransa değil Avrupa'nın tüm sömürgeci güçlerini etkilediğini anımsatan Sarkozy, Cezayirli Harkilerin sömürgecilik döneminin sona ermesinin "kurbanları" olduğunu dile getirdi.
'FRANSA TARİHİNİ ÜSTLENİR'
Sarkozy, "Ama Fransa'nın sorumluluğu nedir? Sömürgeci güç olmuş olmak mı veya tüm sömürgeci güçlerin yapmak zorunda kaldıkları gibi Cezayir'de sömürgeciliğin son bulması sürecini kabul etmiş olmak mı? Fransa her şeyin veya tersinin sorumlusu olamaz. Fransa tarihini üstlenir, bu kadar" şeklinde konuştu.
Fransa'nın Cezayir'de yaşananlardan ötürü pişmanlık duymadığını da vurgulayan Fransız lider, "O tarihte ulusal sınırlarımız içinde yer alan Cezayir'de Fransa'nın yürüttüğü askeri operasyonlar, Fransa Cumhuriyeti tarafından, meşru ve demokratik biçimde seçilmiş hükümetlerin otoritesi altında gerçekleştirilmiştir. Aşırıya kaçan olaylar meydana gelmiştir. Karşılıklı dehşet verici olaylar yaşanmıştır. Bu aşırı ve dehşet verici olaylar kınanmalıdır ama Fransa bu savaş nedeniyle pişmanlık duyamaz" ifadelerini kullandı.
HARKİLER FRANSA'YA GÖÇ ETTİ
Cezayir Savaşı 1954 yılında başlamış ve 18 Mart 1962 tarihinde Cezayir'in bağımsızlığı üzerine Fransa'nın Evian kentinde imzalanan anlaşmayla sona ermişti. Anlaşma sonrası savaş sırasında Fransa'nın saflarında yer almış on binlerce Müslüman Cezayirli (Harkiler) ile "Kara Ayaklar" olarak tanımlanan Hıristiyan ve Musevi Fransızlar Fransa'ya göç etmek zorunda kalmıştı.
Fransa'ya göçün ardından yıllar boyu büyük kentlerin gecekondu semtlerinde yaşamak zorunda kalan Harkiler bugün hâlâ Fransa için mücadelelerinin resmen tanınması için mücadele veriyor. Fransa'da devlet 1999 yılına kadar Cezayir Savaşı'nın "Cezayir olayları" olarak tanımlıyordu. Cezayir devleti ise bu dönemi "Cezayir devrimi" olarak adlandırıyor.
ntv