banner47
banner128

81 İlimizde, aktif kanser kayıtçılığını başlattık

Emine Erdoğan, “Dünya Kanser Liderleri Zirvesi” ödül törenine katıldı

81 İlimizde, aktif kanser kayıtçılığını başlattık

Emine Erdoğan, “Dünya Kanser Liderleri Zirvesi” ödül törenine katıldı

haberiumturk
haberiumturk
15 Ekim 2019 Salı 18:22
81 İlimizde, aktif kanser kayıtçılığını başlattık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen “Dünya Kanser Liderleri Zirvesi” ödül törenine katıldı.

Zirve’de konuşan Emine Erdoğan, 2016 yılında, İstanbul’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirve Toplantısı’nda "Kanserle Mücadelede Hanımefendilerin Liderliği" temalı oturumda önemli kararlar aldıklarını hatırlatarak, "Bugün de burada, kanserle mücadeleye ivme kazandıracak kararların alınacağı önemli bir zirve gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

 

“TEDBİR-TEŞHİS-TEDAVİ AŞAMALARININ HER BİRİNDE KÜRESEL ÇAPTA BİR DAYANIŞMAYA VE İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Dünyada her yıl 10 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan sorunla karşı karşıya olduklarını belirten Emine Erdoğan, kansere bağlı ölümlerin yüzde 70’inin, düşük gelirli ülkelerde yaşanması, sorununun bir yönetim ve liderlik meselesinden ayrı düşünülemeyeceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, kanserle mücadelenin her aşamasında devletin, sivil toplumun, sektör kuruluşlarının ve bilim insanlarının yapacakları önemli görevlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ama işin başı, bütün bu süreçleri, koordineli bir şekilde yürütecek bir siyasi aklın, bir liderliğin sergilenmesidir. Tedbir-teşhis-tedavi aşamalarının her birinde küresel çapta bir dayanışmaya ve iş birliğine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Kanserin ekonomik, sosyal ve siyasi yönleri olan, çok kapsamlı bir soruna dönüşmüş durumda olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, bu bilinçle, Türkiye’de kanseri ve kanseri oluşturan risk faktörlerini, doğrudan hedef alan, çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

“81 İLİMİZDE, AKTİF KANSER KAYITÇILIĞINI BAŞLATTIK”

Emine Erdoğan, kanser kontrolünün en önemli halkasını oluşturan, kanser kayıtçılığının Türkiye'de 1980’li yıllardan beri yürütüldüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Son yıllarda yaptığımız çalışmalarla, 81 ilimizde, aktif kanser kayıtçılığını başlattık. Kayıtlarımızı, uluslararası standartta tutuyor ve güvenilir bilgi sağlıyoruz. İzmir’de bulunan kanser kayıt merkezimiz, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından, uluslararası bir kayıt ve eğitim merkezi olarak kabul edilmektedir. 2006’da, yüzde 4’ler civarında olan meme, serviks ve kalın bağırsak kanseri taramaları, bugün serviks kanserinde yüzde 80, meme kanserinde yüzde 37 ve kolon kanserinde yüzde 25’ler civarına yükselmiştir."

Yakın bir gelecekte aile hekimliği sistemindeki sorumlulukları yeniden tanımlayacaklarını kaydeden Emine Erdoğan, "Böylece, bu taramaları çok daha yüksek oranlara taşımış olacağız. Bunun yanında, tarama amacıyla tasarımı yapılmış 35 mobil araç ile merkezlere gelemeyen vatandaşlarımızın erişim sorununu da ortadan kaldırıyoruz" şeklinde konuştu.

Emine Erdoğan, kanserden korunmak konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek Türkiye'nin, Brezilya ile birlikte, tütün kontrolü için tavsiye edilen ve tüm önlemleri hayata geçiren iki ülkeden biri olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel ilgisi ve dönüştürücü liderliği sayesinde, sigara ürünleriyle mücadelede, çok büyük mesafeler kat ettiğine dikkati çeken Emine Erdoğan, "Bunun yanında, ulusal obezite kontrol programı, ulusal tuz kontrol programı, ulusal fiziksel aktivite programı, hâlen devam eden çalışmalarımız arasında. Hazırladığımız ulusal kanser kontrol programımızı, 2008’de oluşturulduğu ilk hâliyle bırakmadık. 2013’te ilk revizyonunu yaptık. Şimdi ise, yeni bir revizyon üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, Türkiye'nin kanser hastalarını kendi hastanelerinde tedavi ettiğini, masrafların çok büyük bir kısmının karşılandığını ifade ederek 2006'da yasallaştırılan genel sağlık sigortasıyla halkın yüzde 99.5’inin devlet güvencesi altına alındığına dikkati çekti.

“İNSANIN RUH VE BEDEN SAĞLIĞI, BÜTÜNCÜL OLARAK ELE ALINMALIDIR”

Emine Erdoğan, bu noktada, Türkiye olarak geleneksel tıp uygulamalarını da, önemsiyor ve bilimsel bir zeminde hastanelerde ve modern tesislerde, uygulanabilir hâle getirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın, ana akım tıp yaklaşımlarına, bir alternatif olmadığı düşüncesini paylaşan Emine Erdoğan, "O nedenle de alternatif tıp ifadesini asla kullanmıyoruz. Çünkü tıp, alternatifsiz olarak bir bütündür. İnsanın ruh ve beden sağlığı, bütüncül olarak ele alınmalıdır" dedi.

Emine Erdoğan ayrıca, "Doğru politikalarla kanser yükünü ve kanser risk faktörünü hedef alarak bugün her yıl görülen, 9.5 milyon kanser ölümünün yarısını önleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, Dünya Kanser Liderleri Zirvesi çerçevesinde; Kazakistan Senato Başkanı Dariga Nazarbayeva ve Ürdün Prensesi Dina Mired ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katıldı.

Son Güncelleme: 22.10.2019 14:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114