banner47
banner128

Şehit pilot fırlatma koltuğu yüzünden ölmüş

Suriye sınırında kontrol uçuşu gerçekleştirirken Amanos Dağları'nın Osmaniye sınırları içinde düşen savaş uçağıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı

banner116

Şehit pilot fırlatma koltuğu yüzünden ölmüş

Suriye sınırında kontrol uçuşu gerçekleştirirken Amanos Dağları'nın Osmaniye sınırları içinde düşen savaş uçağıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı

14 Mayıs 2013 Salı 20:05
Şehit pilot fırlatma koltuğu yüzünden ölmüş
 Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un şehit olduğu kazada, pilotun uçağı fırlatma koltuğu ile terk ettikten sonra paraşütünün açıldığı, ancak koltuğundan ayrılamayarak yere çakıldığı ortaya çıktı.


KOLTUĞUYLA YERE ÇAKILMIŞ

Düşen F-16 savaş uçağı pilotunun kokpitten koltuğu ile birlikte fırladığı, paraşütü açılmasına rağmen koltuğunun ayrılmadığı ve bu ağırlıkla yere çakıldığı belirlendi.

Osmaniye AFAD ile Amasya Merzifon Hava İndirme Ekibi tarafından şehit Üsteğmen Gümüşsoy'un cansız bedeni, gece saat 22.30 sıralarında, Zorkun Yaylası ile Keldaz Dağı arasındaki Ağanın Suyu mevkiinde uçağın enkazının bulunduğu yere 300 metre uzaklıkta ağaçlık alandaki toprak zeminde bulundu. Pilotun cenazesinin, bulunduğu anda sıcaklığını hala kaybetmediği belirtildi.

Uzmanlar koltuktan ayrılama işleminin otomatik gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Ancak bu durumda bir arıza yaşanmış olabilir. Pilot manuel olarak kemerlerini çözebiliyor. Belki irtifa buna yetmedi. Veya Üsteğmen Gümüşsoy atlamanın etkisi ile baygınlık geçirmesi nedeniyle koltuktan kendi ayrılamamış olabilir" diye konuştu.

Fırlatma koltuğuyla birlikte yere çakılan pilotun Adana Adli Tıp'taki incelemesinde, kalça kemiklerinde kırıklar, başında koltuğun demirlerine çarpması sonucu darbe izleri bulunduğu, ayrıca yüksek irtifada nefes almasını sağlayan oksijen maskesinin hortumunun da fırlatmadan oluşan basınç farkı nedeniyle boynuna sarılı bulunduğu görüldü.

Aksaray İl Müftüsü şehit ailesini ziyaret etti, taziye ziyaretinde bulundu. Şehit babası Yunus Gümüşsoy'a Kur'an-ı Kerim hediye etti ve ''Şehit evladın yerine al bunu bağrına bas'' dedi. Şehit babası da Kur'an-ı Kerim'i aldı ve öptü.

ŞEHİDİN BABASI: OĞLUMU UÇURDUM

Osmaniye civarında Amanos Dağları bölgesinde F-16/C uçağının düşmesi sonucu şehit olan Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un babası Yunus Gümüşsoy, "Oğlumu uçurdum. Sevdasına yolladım" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Oğullarının şehit haberini Mersin'deki yazlıklarında alan baba Yunus ve anne Zübeyde Gümüşsoy, sabaha karşı Aksaray'daki evlerine geldi.

Taziyeleri kabul eden şehidin babası Gümüşsoy, yakınlarının desteğiyle ayakta durdu. Gözyaşları içinde "Oğlumu uçurdum. Sevdasına yolladım" diyen Yunus Gümüşsoy, "Göklerde hür hissediyorum baba diyordu. 'Oğlum sıkıyor muyum' seni dedim, 'yok baba' derdi. En son iki hafta önce İncirlik nöbetinde görüşmüştük. Oğlumu vatana kurban verdim. Vatan sağ olsun" diye konuştu.

"HAYALİ SOLO TÜRK PİLOTU OLMAKTI"

Şehidin silah arkadaşları, sosyal paylaşım sitelerinde şehit arkadaşları için paylaşımlarda bulundu. Gümüşsoy'un Solo Türk uçağı önünde çektirdiği fotoğrafı paylaşan silah arkadaşları, şehidin en büyük hayalinin Solo Türk pilotluğu olduğunu belirtti.

2008'de Hava Harp Okulu'ndan mezun şehit Hamza Gümüşsoy, evin tek oğluydu.

 'ŞEHİT OLDUĞU İÇİN GURUR DUYUYORUM'

Anne Zübeyde Gümüşsoy ise evladını yetiştirip vatana yolladığını anlatırken, şöyle devam etti:

"Şehit olarak geliyor, acımı içime basacağım artık. En son telefonla görüştük. Çok şaka yapardı benim ile ilgili. Sürekli neşelendirirdi. Saygılıydı ve her zaman için gurur duydum oğlum. Tertemiz yetiştirdim. Vatana yolladım. Şimdi şehit olduğu için gurur duyuyorum."

KUR'AN-I KERİM'İ BAĞRINA BAS

Aksaray İl Müftüsü Bekir Gülçe, şehidin babasına Kur'an-ı Kerim hediye ederek, ''Evladın yerine bunu bağrına bas'' dedi.

Şehidin pilot arkadaşları da acılı babaya taziye ziyaretinde bulundu. Şehit babası Yunus Gümüşsoy, ''Hoşgeldiniz kartallarım'' diye sarıldı.

CENAZE İNCİRLİK'E GETİRİLDİ

Şehit pilotun cenazesinin Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki Çağaşırlı mevkiinden helikopterle alınarak İncirlik Hava Üssü'ne getirildi. Olay yerinin çok sık ormanlık ve havanında sisli olması nedeniyle Şehit Yüzbaşı'nın naaşının alınıp helikoptere taşınması sırasında zaman zaman zor anlar yaşandı.

VALİ VE GENELKURMAY ACI HABERİ DUYURMUŞTU

Osmaniye sınırları içinde Amanos dağlarında düşen F-16 savaş uçağının enkazına dün saat 18.45'de ulaşıldı.  saat 21.15 sıralarında acı haber geldi. Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, düşen F-16'nın pilotu Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un cenazesine Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki bir bölgede ulaşıldığını söyledi. 

GENELKURMAY DUYURDU

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde dün saat 22.50'de yapılan son açıklamada, "13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanos bölgesinde düştüğü bildirilen 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına (Merzifon/AMASYA) ait F-16/C uçağının pilotu Hv.Plt.Ütğm. Hamza GÜMÜŞSOY (2008-79) şehit olmuştur. Uçağımızın enkazına ve pilotumuzun naaşına ulaşılmıştır. Şehidimize Allah'tan rahmet, Yüce Milletimize, şehidimizin kederli ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileriz. Kazanın nedeni Kaza Kırım Heyetinin incelemesi sonucunda belirlenecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur'' denildi.

3 HELİKOPTERLE BÖLGE TARANDI

F-16 savaş uçağının kaybolduğu Osmaniye sınırları içindeki Amanos dağlarındaki bölge belirlenince arama kurtarma çalışmalarına havadan 3 askeri helikopter de katıldı. Askeri helikopterlerin araması, Yarpuz-Cebel ile Zorkun Yaylaları arasındaki dağlık ve ormanlık arazi yapısına sahip Gürdüz Mevkii'nde yoğunlaştı. Karadan da askeri birlikler ve sağlık ekipleri orman yolundan bu bölgeye ulaşıp, sık ağaçlar arasında yaya timler halinde aramalara başladı. Osmaniye Devlet Hastanesi yanındaki alanda ise ambulans helikopter ile uzman sağlık ekibi, hazır duruma getirildi.

15 NOKTADA ARANDI

F-16 savaş uçağıyla irtibatın kesilmesinin ardından, uçağın düştüğü tahmin edilen Yarpuz Yaylası'na yakın bölgedeki Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri arasında bulunan bin 500 metre rakımlı Huzurlu Yaylası bölgesinde arama çalışmaları başlatıldı.

Gaziantep kent merkezi ile İslahiye ve Nurdağı'ndan askerler, köy korucuları, AKUT ve sağlık ekiplerinden oluşan onlarca kişiden oluşan ekipler, Huzurlu Yaylası'nda 15 farklı noktada arama çalışması başlattı. Bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar, dün saat 14.00 sıralarında havada uçak gördüklerini ancak daha sonra düştüğüne veya infilak ettiğine şahit olmadıklarını ifade etti.

ŞEHİT PİLOTU 5 BİN KİŞİ UĞURLADI

Şehit pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un cenazesi memleketi Aksaray'da önce İl Jandarma Komutanlığı'na, oradan da baba ocağına getirildi. Ay- yıldızlı Türk bayrağına sarılı şehidin naaşı evin içine alınıp, ailesi helalleşti. Bu sırada oğluna veda eden emekli öğretmen Zübeyde Gümüşsoy, baygınlık geçirdi. Anne Gümüşsoy'a hazır bekleyen sağlık görevlileri müdahale etti.

Şehit Gümüşsoy'un cenazesi dualar eşlinden evinden alınıp, dini ve askeri törenin yapılacağı Ulu Camii önüne getirildi. Burada Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, anne Zübeyde Gümüşsoy'a başsağlığı diledi.

Törene başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten olmak üzere 2'nci Hava Kuvvet Orgeneral Nejat Bilgin, Aksaray Valisi Selami Altınok, Ak Parti Aksaray milletvekilleri Lütfi Elvan ve Ali Rıza Alaboyun, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Garnizon Komutanı Albay Erdal Eren ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

'UÇAK BİLİNMEYEN BİR NEDENDEN DOLAYI DÜŞTÜ'

Törende şehit Üsteğmen Gümüşsoy'un biyografisini okuyan bir subay, uçağın henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı düştüğünü belirtti. Askeri ve dini törenin ardından şehit Gümüşsoy'un cenazesi top arabasına alındı ve Garnizon Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Şehit Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un, daha önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi sınavlarını kazandığı ama pilot olmak istediği için Hava Harp Okulu'nu tercih ettiği belirtildi.

Şehit Üsteğmen Gümüşsoy'un kuzeni Ali Çakır'ın da 1994 yılında Van'da vatani görevini yaparken şehit düştüğü öğrenildi.

aa

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114