Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi’nde endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin anestezi ilacı nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları sonrası, 81 ilin sağlık müdürlüğüne ‘çok acele’ ibareli aşağıdaki yazıyı göndererek, Vem İlaç San. ve Tic A.Ş. firmasının ruhsatına sahip olduğu “Dormofol” markalı ilacın kullanımının durdurulması ve geri çekme yapılması yönünde talimat verilmiştir.
Habertürk sitesinde 12.01.2020 tarihinde yayınlanan “Sağlık Bakanlığı harekete geçti: Dormofol kullanımı durduruldu” başlıklı haberle Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yöneticilerinde tedirgin bir hareketlilik yaşandığı gözlemlenmiştir.
Olay basına yansıyınca, Isparta Şehir Hastanesi Başhekimliği ve Isparta İl Sağlık Müdürlüğü’nün suçu ilacı uygulayan hekimin üstüne yıkmaya çalışır gibi soruşturma başlatması ve ilacı kullanma ihtimali olmayan hekimlerde dahil bütün hekimlere imza karşılığı uyarı yazısı tebliğ etmesi şüphe uyandırmıştır. Bunlar normal prosedür ise neden 4 gün beklenmiştir? Bu arada ülkede başka ölümler olmuşsa bunun sorumlusu yöneticiler kimlerdir?
Vem İlaç San. ve Tic A.Ş. firmasının “DORMOFOL” isimli ilacı 18.12.2018 tarihinde ruhsat aldığı bilinmektedir. İlacın etken maddesi olan “PROPOFOL” için 24 Mayıs 2019, 28 Ağustos 2019, 22 Ekim 2019, 30 Ekim 2019, 31 Ekim 2019, 20 Kasım 2019, 18 Aralık 2019 ve 31 Aralık 2019 tarihlerinde en az 8 (sekiz) parti için durdurma ve geri çekme kararlarına karşın “DORMOFOL” isimli ilacın denetlenmemesi veya geri çekilmemesi normal bir prosedür müdür yoksa bilinçli görmemezlikten gelme midir?
“DORMOFOL” isimli ilacın ruhsat tarihine bakıldığında ülkemizdeki döviz dalgalanmasının ilaç fiyatlarına yansımalarının olduğu döneme denk gelmesi akla başka sorular getirmiştir. Acaba yabancı ilaç firmaları bu ilacı bilerek yeni kurulmuş bir ilaç firması üzerinden ruhsatlandırarak “yerli ilaç öldürür” korkusunu insanlara vermek için mi yapmıştır?
Bütün bu şüpheler 18.12.2018 tarihinde verilen ruhsat dosyasının içeriğinin tam olup olmadığının, incelemeye yetkisi olan bürokratların müdahale edip etmediğinin, yetkili bürokratların ve imzası olan komisyon üyelerinin firmalar ile bir bağlantısının olup olmadığının sorusunu akla getirmektedir.
İlacı uygulayan hekim hakkında soruşturma açan ve uygulama ihtimali olmayan hekimlere uyarı yazısı tebliğ eden Sağlık Bakanlığı, bu ilaca ruhsat veren TİTCK başkanı, başkan yardımcısı, daire başkanı, GMP denetimi yapan başkan yardımcısı, daire başkanı hakkında soruşturma başlatmış mıdır? Eğer ruhsat sürecinde bir usulsüzlük varsa; delil yok etme ihtimaline karşılık bu kişilerin tedbir amaçlı görevden uzaklaştırılması gerekmez mi?
TİTCK başkanı açıklamalarla kendini aklamaya çalışıyor. Problem benim verdiğim ruhsatta değil. Formülün kendisinde demeye çalışıyor.
Bu hasta ölümlerinin hesabını kim verecek….. Bu görevi ihmal değil de nedir.?
Çin’deki salgın hastalık; ilacın ne kadar önemli olduğunu hepimize göstermiştir. “DORMOFOL” isimli ilaçtan sonra yine Vem İlaç ve San. A. Ş. Firmasının 17.01.2020 tarihinde "Buvasin Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon 5 mg/ml" isimli ilaç ile ilgili de geri çekme uygulandığı görülmüştür. Vem İlaç ve San. A. Ş. ile ilgili Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu yöneticilerinin bir ihmali yoksa Bakanlık neden açıklama yapmıyor? İhmal var ise ilaç ruhsatlarının bilimsellikten uzak verildiği dedikoduları dolaşan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yöneticileri hala neden görevde tutulmaktadır. Vem İlaç San. ve Tic A.Ş. firmasının bu kadar olaydan sonra sermaye azaltması bu usülsüzlüğü ispatlamaz mı? Kurum yöneticileri firmanın sermaye azaltmasını neden görmezden gelip beklemiştir?
Bakanlık bu usülsüzlüğe dur demek için neyi beklemektedir?
DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN KONU BAŞLIKLARINI TIKLAYINIZ.
Sağlıkta Başka Ağabeyler mi var?
Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Büyük vurgun!....
AK PARTİYİ BİTİREN BÜROKRATİK ANLAYIŞ (TİTCK'da yapılan uygulamalar)
“Tıbbi Cihaz Sektör Platformu” Basın Açıklaması
Tıbbi Cihaz Sektör Platformu Basın Açıklaması
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda Neler Oluyor?