banner47
banner128

Sağlıkta neler oluyor?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünde neler oluyor?

banner116

Sağlıkta neler oluyor?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünde neler oluyor?

haberiumturk
haberiumturk
14 Ocak 2019 Pazartesi 05:59
Sağlıkta neler oluyor?

Atilla AKIN haberi

663 sayılı kanun süreci ile Sağlık Bakanlığı’nda kadrolaşmaya başlayan ekip Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na ve Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’ne atanan Kurum Başkanı, Kurum Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı, Genel Sekreter ve hastane CEO’larının büyük vurgunlar yaptıkları iddia ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’nda 2007 yılından itibaren Adana’da kadrolaşma ve yapılaşmaya başlayan bu ekibin, kendi içinde bulundukları ekibe maddi çıkar sağlamak amacıyla sağlıkta birçok işleri yaptıkları, şu an hastaneleri olan, kadrolaşmaya giden bu ekibin ileride bir başka paralel yapı olarak karşımıza çıkabileceği ve bu yapının sağlıktaki ihalelerden çok büyük paylar aldığı, 2008 yılında idari koltuğa oturan ABİNİN çalışmaları ile yeniden yapılandırma adı altında bakanlığın dışında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu adı altında iki ayrı kurum daha kurularak bu kadrolaşma sürecinin tamamlandığı söylenmektedir.

İlk olarak 2009 yılında Amerika’da tanışılan kişilerin, ABİNİN talimatı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilgili birimlerinde çalışan konusunu bilen kişiler tarafından eğitildiği; daha sonra kurum başkanlığı, kurum başkan yardımcılıkları ve daire başkanlıkları görevlerine getirildiği söylenmektedir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndaki bu kişilerin Sağlık Bakanlığı’ndaki ABİLERİNDEN aldıkları güç ve talimatla firmalar üzerinde baskı oluşturdukları ve kendilerince kurdurulan hastane ve firmaları yada kurulu bulunan firmaları devreye sokarak işlerini hallettikleri söylenmektedir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda bulunan ve firmanın piyasadaki durumunu gösteren kayıt sistemleri kullanılarak ihalede yer almaması gereken firmaların sistemde kayıtlarının pasif hale getirilerek ihaleye girmelerinin engellendiği anlatılmaktadır.

Ortopedi Branşında, Ortopedi ve Travmatoloji bilimsel danışma komisyonu üyesi olarak her toplantının müdavimi olan bir kişinin, yazdığı soru dilekçeleri ya da ekibin yönlendirdiği değişik doktorlardan gelen yazılar neticesinde firmalar hakkında komisyon toplanması için nedenler oluşturulduğu söylenmektedir.

Özellikle Ortopedi firmalarından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından telefonla aranarak teknik dosyaların istendiği, bu verilen dosyaların içinden bazı evrakların alındığı Tıbbi Cihaz Bilimsel ve Teknik Danışma Komisyon toplantısı yapılarak firmalara yasaklama getirildiği söylenmektedir. Bu toplanan komisyon için yönergelere uyulmadığı söylenmektedir.

04.02.2013 tarihinde yayınlanan Tıbbi Cihaz Bilimsel ve Teknik Danışma Komisyonları hakkındaki yönergede Komisyon Teşkili başlığı altındaki madde: 4(1) “Komisyon Sağlık Bakanı’nın onayı ile göreve başlar.” yazmasına rağmen bu komisyonların oluşturulmasında bakandan hiç izin alınmadığı söylenmektedir.

Daire başkanı tarafından kurum başkanına yazılan bir iç yazışma ile (09.05.2013 No: İY 4407-923864) Tıbbi Cihaz Bilimsel ve Teknik Danışma Komisyonu’nun 46 kişilik üyeleri belirlenmiş ve özellikle bu ekibin içinde olduğu söylenen ilk sırada yazılı ismin her komisyonda yer aldığı söylenmektedir.

Komisyona başkanlık yapan daire başkanlarının komisyonu yönlendirmesi ve firmalardan istenilen dosyaların içinden alınan evraklardan dolayı eksik evraklı olmaları nedeniyle komisyondan istediği kararı çıkarttırdığı söylenmektedir.

Komisyonda bulunan eksiklikler ile firmalara bir sürü engeller çıkarıldığı ödemelerini zorlaştırarak üzerlerinde baskı oluşturup daha sonra devreye giren aracılar vasıtasıyla çıkar sağlanmak üzere bir yöntem oluşturulduğu anlatılmaktadır.

Sağlıkta istedikleri her şeyi (tayin, satın alma, ödeme vs.) yapan bu ekip, bakanlık kanalında, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ve hastanelerde yapılan alımlarda hiçbir sorun yaşamaz iken ilaç ve cihaz ödemelerinde söz sahibi olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki (SGK) diğer yapı ile ters düşmek zorunda kaldığı; bazı ödemeleri ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yayınlanmasını istediklerini, ilaç ve cihazları SGK’da yayınlatamadıkları, SGK’daki diğer yapı ile elde edilen pastayı paylaşmak zorunda kaldıkları ve önlerinde tek engelin SGK olduğu, bu büyük engeli halletmek için, bakanlıktaki abinin bir plan yaptığı ve bunu devreye soktuğu söylenmektedir.

Sağlık Bakanlığı’ndaki bu yapının hızını kesen SGK’ya el attıkları, Aralık 2013 tarihinden bu yana Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan çok sayıda personelin SGK’ya geçtiği ve burada yaşanan sıkıntının büyük bir bölümünün giderildiği söylenmektedir. Ayrıca ödeme süreçlerinin yönetildiği sistemin kanunlardaki görev yetkilerine bakılmaksızın iki kurum başına gelen yöneticilerin isteğine göre bir TİTCK’ya bir SGK’ya taşınmaya çalışıldığı konuşulmaktadır.

SGK’ya geçiş yapan ekibin son olarak beyin Cerrahisi SUT’u üzerinde çalıştığı, Ortopedi branşından sonrada beyin cerrahisi branşında çıkarılacak SUT ile ekibe yeni gelir kapısının açılacağı söylenmektedir.

TİTCK’da bunlar yaşanırken, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nca atanan genel sekreter ve hastane (CEO) yöneticilerinin büyük vurgunlar yaptıkları iddia ediliyor. Kanun düzenlemesi ile Sağlık Bakanlığı’ndaki Kurum yapılanması genel müdürlüğe çevrilirken merkezdeki ve illerdeki yönetici ve CEO’lardan bazıları İl Sağlık Müdürü, Daire Başkanı, Daire Başkan Yardımcısı olarak kaldığı söylenmektedir.

Öncelikle İstanbul, Ankara, Adana illerinde olmak üzere tüm illerde halen idari görevde kalabilen yöneticilere acil müdahale edilmesi, bu talan ve vurgunun durdurulması gerektiği söylenmektedir.

Yeni kanun düzenlemesi ile ABİNİN Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndaki ekibinin halen mevcut yerini koruması, bunlara dokunulamaması, üstüne üstlük bakanın imzası olmadan yeni atamalar yapılması şüphe uyandırıcıdır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu hakkında inceleme ve çalışmalarımız devam etmektedir. En kısa sürede orada oluşturulan bu ekibin işini nasıl icra ettiğini sizlerle paylaşacağız.

Sağlık Bakanı’nın, bu yapının varlığını tesbit ettiği ve son günlerde sağlıkta bir takım yeni atamaları yapmaya başladığı söylenmektedir. Bakanın çok hızlı hareket etmesi gerektiği ve yeni atamaları yaparken ABİLERLE bağlantıların olmadığına emin olarak yapması gerektiği düşünülmektedir.

Biz elimizde olan bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.

Kalın sağlıcakla…

DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN KONU BAŞLIKLARINI TIKLAYINIZ.

Sağlıkta Başka Ağabeyler mi var?

Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Büyük  vurgun!....

Son Güncelleme: 26.03.2020 00:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114