banner47
banner128

A Milli vergi Danıştay'dan dönmüş!

Efsane milli takımı "vergi kaçakçıları" listesinden mahkemenin kurtardığı ortaya çıktı

A Milli vergi Danıştay'dan dönmüş!

Efsane milli takımı "vergi kaçakçıları" listesinden mahkemenin kurtardığı ortaya çıktı

12 Mart 2012 Pazartesi 09:00
A Milli vergi Danıştay'dan dönmüş!

Haberiumturk haber sitesi/12.03.2012


Maliye, Milli Takım'a dünya üçüncüsü olduğunda futbolculara ödenen paranın vergisini ödemediği için vergi kaçakcılarına kesilen 'vergi ziyaı cezası' kesti. Vergi mahkemisi de bunu onayladı. Danıştay, "Ülkemizi tanıttılar" deyip kararı iptal etti. Şimdi başarılı takımlar vergi ödemeyecek.


Danıştay Dördüncü Dairesi'nin verdiği bir karar 10 yıl önce 2002'de dünyü üçüncüsü olan Milli Takım'a vergi kaçakçısı cezası kesildiğini ortaya çıkardı. Karara göre Maliye, Milli Takım'ın dünya üçüncüsü olduğunda kazandığı ve her bir oyuncunun 300 cumhuriyet altını aldığı yıl Maliye bu primin vergisinin verilmediği gerekçesiyle oyuncular ve Futbol Federasyonu hakkında dava açtı. Yerel mahkeme de Maliye'yi haklı bulup Federasyon, o dönem Milli Takım Teknik Direktörü olan Şenol Güneş ve futbolcuları suçlu buldu. Ancak Futbol Federasyonu da yine vergi kanunlarını gerekçe göstererek Danıştay'a temyize gitti. Danıştay ise futbolcuların emsallerine göre dünya çapında üstün başarı gösterdiğini ve ülkemizi tanıttıkları gerekçesiyle vergi mahkemesinin millileri 'vergi kaçakçısı' sayan kararını bozdu. Karar emsal oldu. Böylece bundan sonra da ülkemizi dünyada tanıtan sportif başarı elde edenlerin vergi vermemesinin de önü açıldı.

'PROFESYONEL VERGİ ÖDEMELİ'
Vergi dairesi ve vergi mahkemesi 2002 yılında Kore ve Japonya'da düzenlenen FİFA Dünya Kupası Finallerine katılım ve elde edilen başarı karşılığında teknik direktör, futbolcu, doktor, fizyoterapist ve aşçı gibi bazı kişilere ödenen primler üzerinden 193 sayılı Kanun'un 61/6'ncı ve 94'üncü maddeleri uyarınca sorumlu sıfatıyla vergi tevkifatı yapılmadığını ileri sürerek Futbol Federasyonu'u sorumlu tuttu.

Maliye açtığı davada finallere resmen katılacak olan 23 oyuncunun ve teknik direktör de dahil bütün yardımcı teknik direktörlerin Kore ve Japonya'da vergiye tabi olacağı, yine 23 oyuncunun Kore ve Japonya'daki maçlara iştirak etmeleri nedeniyle oyunculara ulusal federasyonlar tarafından ödenen bütün ücret ve primlerin Kore ve Japonya'da vergiye tabi tutulacağı, teknik direktör ve oyunculara ulusal federasyonlar tarafından yapılan bütün ödemelerin, ulusal federasyonların FİFA'dan aldığı maç primleri dışında başkaca herhangi bir finansal kaynağa sahip olup olmadığına bakılmaksızın FİFA tarafından ulusal federasyonlara ödenen maç primleri içinden oyunculara ve teknik direktörlere ödenmiş sayılacağı ve o maç primlerinin toplamı üzerinden vergi uygulanacağını belirtti.

Ayrıca 193 sayılı Kanun'un 29'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının 2361 sayılı Kanun'la değişmeden önceki halinde, amatör-profesyonel ayrımı yapılmaksızın tüm sporculara yapılan ödemeler gelir vergisinden istisna iken, 2361 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle profesyonel sporculara yapılan ödül ve ikramiye ödemelerinin istisna olmaktan çıkarıldığı belirtilerek primlerin vergisinin ödenmesi istendi.

'BAŞARDILAR VERGİ YOK'
Danıştay Döndüncü Dairesi ise şu karara vardı: "Dünya kupası finallerinin oynandığı 2002 yılı ve takip eden yıllarda, gerek ulusal, gerek uluslararası görsel, yazılı ve elektronik basın ve yayın organlarında, (A) Milli Futbol Takımının Dünya üçüncüsü olması nedeniyle çok sayıda haber ve programlarının yapıldığı dikkate alındığında; turizm, ticari, sosyo-kültürel ve uluslararası ilişkiler bağlamında ülke menfaatlerine olacak şekilde tanıtım yapıldığı ve bu tanıtımın kamu yararı taşıdığı açıktır. Anayasa'nın 59'uncu maddesinde; devletin, sporun kitlelere yayılmasını teşvik edeceği ve Devletin başarılı sporcuyu koruyacağı yolundaki hüküm ile Dünya üçüncüsü olmakla, Dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı gösteren futbolcular ve teknik kadroya Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildiği göz önüne alındığında, bu başarının karşılığında verilen primlerin 193 sayılı Kanun'un 29'uncu maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında, memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar niteliği taşıdığı ve gelir vergisinde müstesna tutulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle aksi yöndeki Mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir."

300'er altın almışlardı
17. Dünya Kupası finallerinde büyük başarı sağlayan A Milli Futbol Takımı kadrosunda yer alan futbolculara 300'er , Teknik Direktör Şenol Güneş'e de 600 Cumhuriyet Altını verilmişti. Ayrıca Dünya Kupası finallerinde 7 maç yapan millilerin, FIFA'dan yaklaşık 12.2 milyon İsviçre Frangı (Yaklaşık 13 milyon lira) aldı.

Ajanslar

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114