banner47
banner128

Macar iş adamlarına söz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün Macar iş adamlarına şu sözü veriyorum: Türkiye'de karşılaşacağınız her bürokratik engeli kaldırmak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

banner116

Macar iş adamlarına söz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün Macar iş adamlarına şu sözü veriyorum: Türkiye'de karşılaşacağınız her bürokratik engeli kaldırmak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

25 Şubat 2015 Çarşamba 07:48
Macar iş adamlarına söz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu yeni dünyada bizler kategoriler istemiyoruz. Doğunun, batıyla zıt görülmediği, kuzeyin güneyle çelişkili görülmediği, daha bütüncül, daha barışçıl bir dünya özlemi içindeyiz. Bu açıdan Macaristan'ın doğuya açılım, doğuya yönelme politikasını destekliyoruz" dedi.

Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, kendisine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a, kabine üyelerine ve bütün Macar halkına teşekkür etti.

"Tarihte öyle evreler vardır ki ülkeler, toplumlar birbirlerini tekrar keşfederler" ifadesini kullanan Davutoğlu, Türk-Macar ilişkilerinin çok köklü bir tarihi arka plana sahip olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Bizler aslında tarihi olarak kuzenleriz. Avrupa'ya gelişimiz itibarıyla da Atilla'nın torunlarıyız. Farklı yüzyıllarda Avrupa'ya gelmiş ama Avrupa kültürüne çok önemli hususiyetler katmış, Avrupa kıtasının ayrılmaz parçası olmuş kuzenleriz. Bu tarihi arka plan bizde hep güzel hatıralarla anıldı" diye konuştu.

Türkiye-Macaristan İş Forumu'nun ardından Gül Baba Türbesi'ne gideceğini kaydeden Davutoğlu, Gül Baba'nın, tarihi mirasın önemli bir temsilcisi, muhabbetin, karşılıklı dostluğun ve hoşgörünün Budapeşte'deki temsilcisi olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Aynı şekilde Macaristan'ın Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye geldiğinde, Mart ayında, Kütahya'ya gidecek. İnşallah Sayın Orban, bizim misafirimiz olarak geldiğinde belki Kütahya'ya belki Tekirdağ'a gideceğiz ve Macar milli bilincinin kimliğinin unutulmaz öncüleri Lajos Kossuth ve Rakovszky'i anacağız. Orada da Macar kültürü yaşıyor. Budapeşte'de Türk kültürü yaşarken, Kütahya'da, Tekirdağ'da da Macar kültürünün izleri yaşıyor. İşte o dönemlerde birbirimize destek olduğumuz gibi bugün dünya kritik bir evreden geçerken, tekrar jeopolitik ve ekonomik krizler kıtamızı Avrupa'yı, Avrasya'yı, dünyayı sarsarken, biz Macaristan'la el ele, birlikte birbirimizi yeniden keşfetmenin, birbirimizle yeni bir döneme yürümenin büyük heyecanını yaşıyoruz."

"Macaristan bizim için ya komşudur, ya da komşudan daha yakındır"

Davutoğlu, "Birbirimizi tabii ki çok iyi biliyorduk, tabii ki tarihi arka plan itibarıyla bu derin arka planın farkındaydık. Ama iki sene önce Türkiye ve Macaristan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurma kararı aldı. Bu şu demek bizim açımızdan: Ankara'dan bakıldığında, bu konseyi biz sadece komşu ülkelerle ve çok özel önem verdiğimiz ülkelerle kurarız" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Buradan da bizim verdiğimiz mesaj şudur Macar halkına, değerli Macar muhataplarımıza: Macaristan bizim için ya komşudur ya da komşudan daha yakındır. Bu bizim Macaristan'a bakış açımız. Komşudan da yakın olan, birbirimizle her şeyi paylaşabileceğimiz, perspektifimizi bir stratejiye dönüştürebileceğimiz bir ülke. Tam da Avrupa'da bu kritik dönüşümler yaşanırken, Türkiye ile Macaristan'ın kurduğu bu yakın ilişki hem iki ülke açısından hem de Avrupa'da başarı hikayesi oluşturmak isteyenler için güzel bir model teşkil edecek nitelikte." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde iki ülke arasında kurulan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizmasından sonra son 2,5 sene içinde bugünkü dahil 5 iş forumunun düzenlendiğini bildiren Ahmet Davutoğlu, iki yüksek düzeyli işbirliği toplantısının yapıldığını ve üç karma ekonomik komisyon toplantısının gerçekleştirildiğini aktardı.

Davutoğlu, "Yani mekanizmalar birbirine kenetlendi, birbiriyle ilişkilendirildi. Bugün bizim gerçekleştirdiğimiz ziyaretle bu daha da derinleşerek, geleceğe doğru çok güçlü adımlarla birlikte ilerleyeceğiz" diye konuştu.

"Bu yeni dünyada bizler kategoriler istemiyoruz"

Başbakan Davutoğlu, "Ben değerli dostum, Sayın Başbakan Orban'a hem misafirperverliği için teşekkür ediyorum hem de dünyanın bugün kategorik ayrımlar içine girdiği, doğu-batı, kuzey-güney, Müslüman-Hristiyan gibi böyle ayrımlar içine sokulduğu bir ortamda, bütün bu kategorileri yıkan bir yaklaşımı birlikte sergileme imkanı bize verdiği için" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yeni dünyada bizler kategoriler istemiyoruz. Doğunun, batıyla zıt görülmediği, kuzeyin güneyle çelişkili görülmediği, daha bütüncül, daha barışçıl bir dünya özlemi içindeyiz. Bu açıdan Macaristan'ın doğuya açılım, doğuya yönelme politikasını destekliyoruz. Biliyoruz ki nasıl Türkiye, Macaristan'a Avrupa'da bir dost, bir müttefik, bir kuzen, bir ortak stratejik perspektife sahip ülke olarak bakıyorsa Macaristan da Türkiye'yi, Macaristan'ın geleceği açısından da Avrasya'nın geleceği açısından da en önemli ülkelerden biri olarak görüyor. Bu ortak perspektifle birlikte yeni bir güç inşa edeceğiz. Güç, birlikten gelir. Biz 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım' deriz."

"Güçlü olalım, sağlıklı olalım" sözlerini Macarca telaffuz eden Davutoğlu, "Biz bugün ele ele verdik. Avrupa'nın ekonomik krizi içinden, dünyadaki birçok istikrarsızlıklar karşısında Türkiye ile Macaristan ele ele verdi" ifadesini kullandı.

Macaristan'la 2 milyar dolar civarında olan dış ticareti en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmaya kararlı olduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, "Yine enerji işbirliği konusunda kararlıyız. Eximbankların karşılıklı işbirliği ve Türk şirketlerinin Macar şirketleriyle birlikte üçüncü ülkelerde yatırım yapılması için teşvik edilmesi konularında kararlıyız" şeklinde konuştu. 

Macar iş adamlarına söz

Davutoğlu, siyasiler ve devlet adamlarının, iş adamlarına engel oluşturmak için değil önünü açmak için var olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün Macar iş adamlarına şu sözü veriyorum: Türkiye'de karşılaşacağınız her bürokratik engeli kaldırmak bizim boynumuzun borcudur" ifadesini kullandı.

Macar iş adamlarına, hiçbir engelle karşılaşmayacaklarını bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Türk şirketleri hangi muameleyi görüyorsa en az onun kadar eşit ama ondan daha iyi muamele göreceğinizden emin olun. Devlet adamlarının iş adamlarına görevi nedir? Üç temel sacayağı şeklinde önünüzü açmak. Birincisi siyasi irade. Bugün çok değerli dostum Sayın Orban ile huzurunuzdayız. En güçlü şekilde diyoruz ki siyasi irade buradadır. Siyasi irade yarın da burada olacak. Önümüzdeki haftalar, aylar, yıllar boyunca da Türkiye ile Macaristan ilişkilerinin gelişmesi için güçlü bir siyasi irade var. Yüksek düzeyli işbirliği konseyi zaten bu iradeyi yansıtıyor. İkincisi nedir? Hukuki altyapıyı oluşturmak. İş yapmaya başladığınızda öyle bir yasal çerçeve olsun ki önünüzde engel kalmasın. Bunun da altyapısını kurduk. Türkiye açısından vizeyi kaldırdık. Değerli Dışişleri Bakanının açıklamasıyla Macaristan'dan vize alanlardan ücret alınmaması da Macaristan'ın bize yaptığı önemli bir jest. Bunu da büyük bir teşekkürle, takdirle karşılıyoruz. İnşallah bir gün kısa zamanda Macaristan'ın da desteğiyle Türkiye, Schengen'e girdiği zaman bütünüyle sınırlar açılacak ve biz Macaristan ile olan o tarihi dostluğumuzu sınırsız hale getirebileceğiz." 

"Siyaset, ekonominin önünü açmak için var"

Davutoğlu, sosyal güvenlik anlaşması imzaladıklarını anımsatarak, şirketler iş yaptığında sosyal güvenlik bakımından bir altyapının kurulduğunu anlattı. 

Tüketicinin korunmasıyla da ilgili bir anlaşma imzaladıklarını söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji konusunda nükleer işbirliği alanında anlaşma imzaladık. Tarihi bağlarımız itibarıyla Gül Baba restorasyonu konusunda anlaşma imzaladık. Ankara ile Budapeşte'nin su açısından da yine İstanbul ile işbirliği anlamında, şehirlerimiz arasında işbirliğinin altyapılarını kurduk. Nerede bir eksiklik hissediyorsanız, hukuki olarak bizim şuna ihtiyacımız var, şu anlaşmayı da yaparsanız Türk ve Macar şirketleri, iş adamları olarak Avrupa'da büyük bir başarı hikayesi yazarız diyorsanız, bize söyleyeceksiniz. Biz de gerekli adımları atacağız."

Siyasetin, ekonominin önünü açmak için var olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bu anlamda güçlü siyasi iradenin bulunduğunu ve hukuki altyapının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.

"Takip mekanizması kuracağız"

Siyasetçiler gibi iş adamlarının da çalışmalarını, ev ödevlerini yapmaları gerektiğini anlatan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz bu konuda takip görevini de üstleniyoruz. Bundan sonra her yıl bir araya gelerek, bugün 6 bakanımızla Budapeşte'deyiz. Aslında 8 bakan gelmeyi düşünüyorduk. Ama Türkiye'de Parlamento'daki görüşmeler dolayısıyla iki bakanımız kaldı. Sayın Orban'ın tarafında ise kabinenin çoğunluğu masanın etrafındaydı. Dolayısıyla herkes bu masanın etrafında sizin işinizi kolaylaştırmak için var. Şimdi de aldığımız kararla bir takip mekanizması kuracağız. İşlerin takibi ve nerede aksadığı konusunda da ne adım atılması gerekiyorsa atmaya kararlıyız."

"25 bin doları hedefliyoruz 2023'te"

Davutoğlu, dünyanın büyük bir dönüşümden, büyük bir meydan okuma silsilesinden geçtiğini belirterek, "90'lı yıllarda Sovyetler yıkıldığı, Varşova Paktı dağıldığında ve sonrasında yaşananlarla soğuk savaş bitti zannedildi ama soğuk savaşın bitmediğini Ukrayna bize acı bir şekilde gösterdi" değerlendirmesini yaptı. 

Dünya ekonomileri 90'lı yıllarda genişlediğinde ekonominin dünyada küreselleşme ile birlikte genişleyeceğinin varsayıldığını ifade eden Davutoğlu, ancak 2008'den bu yana yaşanan küresel ekonomik kriz ve Avrupa'daki etkilerinin bu krizin aşılamadığını ve birçok meydan okuma ile karşı karşıya kalındığını ortaya çıkardığını söyledi.

Kültürleri ve perspektifleri birbirine yakın olan ülkelerin kuracağı işbirliğinin kriz ortamının aşılmasına büyük katkı yapacağına işaret eden Davutoğlu, şunları bildirdi:

"Sayın Başbakan Orban'ın da ifade ettiği gibi, Avrupa'nın demografik krizini, genç nüfus problemini aşma konusunda Türkiye'nin bir model oluşturduğunu söylemesi, aile yapısı ve genç nüfus, gerçekten bizim en önemli dinamik unsurumuz. İki unsurumuz var ekonomik kalkınmada: Birisi insan gücümüz, birisi coğrafyamız. Biz, bunu en üst düzeyde değerlendirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Coğrafyamızı, ulaştırma hatlarının, enerji hatlarının merkezi haline getiriyoruz. İnsanımızı da hem niceliksel olarak, sayısal, demokratik genç nüfus olarak muhafaza etmeye hem de niteliğini artırmaya çalışıyoruz. 62. Hükümet olarak en önem verdiğimiz husus, Ar-Ge ve nitelikli insan gücünün geliştirilmesi."

Davutoğlu, 12 yıl içinde Türkiye'de ekonomik mucize yaşandığını dile getirerek  şunları belirtti:

"Kişi başına düşen milli gelir, 2 bin 500 dolardan 11 bin dolarlara kadar çıktı. 25 bin doları hedefliyoruz 2023'te. 25 bin dolara çıkması için çok niteliksel bir sıçrama yapmamız lazım. Bunu da birbirini anlayan ülkelerle işbirliği halinde yapabiliriz. Hiçbir ülke, dünyadan izole olarak kalkınamaz. O bakımdan biz, Macaristan'ı sadece tarihi bir dost, bir kuzen, bir komşu olarak görmüyoruz ama aynı zamanda Avrupa'nın krizler içinde boğuştuğu, dünyada büyük bunalımların yaşandığı dönemde ortak bir vizyonla geleceği inşa edebileceğimiz bir müttefik ve stratejik ortak olarak görüyoruz. Bu stratejik ortaklık, çok sağlam temellere oturmuştu, şimdi yapısal, operasyonel bir çehre kazandı yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyi ile."

Bütün bakanları, başbakanların koordinasyonunda bahsettiği çalışmaları yürütmek için talimatlandırıldığını bildiren Davutoğlu, sözlerini "Yakından takip edeceğiz, sizlerle de yakın temas halinde olacağız iş adamları olarak ve Türk-Macar dostluğunu 19. yüzyılda, daha önceki dönemlerde görüldüğü şekliyle güzel örnek teşkil eden Türk-Macar dostluğunu önümüzdeki yıllarda iki başarı hikayesinin birlikte daha büyük başarılara yürüdüğü bir anlayışla geliştireceğiz" diyerek bitirdi.

 Janos Ader ile bir araya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile Sandor Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam eden görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner145

banner114