TRAFİKTE SORUN ODAKLI MI, ÇÖZÜM ODAKLI MI OLMALIYIZ?
EĞİTİM 2
Bir önceki makalemizde eğitim şart demiş ve karayollarının bakım ve yapımından sorumluları birinci sıraya koymuştuk. Bu da ikinci olmazsa olmaz eğitim şartımız. Bu sefer sürücüler diyeceksiniz, ben yine tabii ki hayır diyeceğim.
Yol denetçileri; Bir kazanın oluşumunda kazaların temel nedenlerinden biri de yolun bakım ve yapımından sorumlu kuruluşlara yeterli bilgi verilmemesi veya tespit vermeye kaçınılmasından kaynaklanmaktadır. Şöyle ki; bir kazada yoldan sorumlu kuruluşa kazanın yolun yapım ve bakımından dolayı olmuş olabileceği ima bile edilse hemen serzenişte bulunarak KTK 52. ve KTY 101. maddesini “Hızın Gerekli Şartlara Uygunluğunu Sağlama;” gerekçe göstererek kaza olan yoldaki tespitlere karşı çıkmaktadırlar. Çözüm odaklı hareket ile iş zilyetliğini ve sorumluluğunu çalışanlarına yansıtsa, trafik kazalarında makro güvenlik hizmeti başlayacaktır...
Olaya şöyle bakalım; gözlem ve eleştiriye kapalı, tespit edilen uygunsuzluklara da karşı bir kurum var!, Peki… Uygunsuzluk kazanın gerçek sebebi ise ve yoldan sorumlu denetçi kuruluş tarafından uygunsuzluğun tespiti yapılmış ve burada ölümlü, yaralamalı veya maddi hasarlı sonuçlanmış bir kaza var ise ve kazalar olmaya devam ediyorsa, o zaman trafikte sorun hala sorun olmaya, biz de kazalara maruz kalarak yaşamaya devam edecek miyiz? Cevabınız EVET sanırım. Gelin bu işe çözüm odaklı yaklaşalım.
- Karayolumuzda aynı yerde, birden fazla kaza olması halinde maddi veya manevi kayıplarımız ne kadar?
- İlk kazada sorumlu tutuğumuz sorumlu yol kuruluşumuz, ne kadar tazminat ödeyecek?
- Ödenen tazminat sonrasında kuruluş burada ne gibi önlem alacak?
- Alınan önlemler sonucunda kaç kaza önlenecek?
- Önlenen kazalarda maddi ve manevi kazanç ne olacak?
Tabii bu bayağı araştırılması gereken bir konu, haddimi aşmadan âcizane olarak belirtmek istedim.
Yapmış olduğum bir çalışmadan bahsetmek isterim. Iğdır ilimizde görevli iken Kazım Karabekir Caddesi ve devamı olan 7 km yolda, 10 ay içinde 48 adet yaralanmalı trafik kazası meydana gelmişti. Ancak bilahare ölümler vardı! “Hastanede…”
Buradaki kazalar ile ilgili tanzim edilen kaza tespit tutanaklarını incelemem sonucu, kazaların temel nedenlerini buldum. Kazaların birden fazla ihlal, ihmal ve kusur ile birleştiğini, konu olarak hepsini kapsayan gerçek nedeni ortaya çıkardım. Orta refüj, kaldırım, orta refüj aralıkları, sinyalizasyonlar vb. önlemleri almakla kazaları aşağıya çekebilirdim.
Bu önlemler alınsa, hedef alınan yolda kazalar düşer mi?
Evet düşer. Nasıl mı? Hazırladığım projeye bakan ve konu hakkında bilgisi olan mühendis arkadaşlarımla, yapmış olduğum mütalaada, 40 rakamını tespit ettik. Yani aynı yerde 10 ayda 48 kazanın 40’ının olmasını engelliye biliyoruz. O zaman, maddi ve manevi kazancımız; insan hayatı.
Yolun denetiminden sorumlu resmi kurum ve kuruluşların yanında vatandaş olarak da yolun standartlara uygunluğu ve eksikliklerine duyarlı olmalıyız. Vatandaşlarımızın da güzergâh üzerinde görülen her türlü eksiklikleri mutlak suretle yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlara bilgi verebilecek eğitimi alması gerektiğidir. Bu konular teknik, vatandaş nasıl anlayacak bunun eğitimini diyeceksiniz. Kamu spotu ile bu eğitimin verilebileceği kanaatindeyim.
Ayrıca; trafikte iyi gözlemci olup, aydınlatma, sinyalizasyon, levha, çevre ve kavşak düzenlemeleri hakkında yol denetçilerinin bilgi eğitimi alması gerektiği kanısındayım.
Örnek verecek olursak; bir rögar asfaltın ne kadar altında, ne kadar üstünde olması gerektiği, bir kavşakta yaya geçidi ve sinyalizasyonların uzaklığı, yolun Dever varlığı, su, elektrik, doğalgaz için kazılan çukurlar ve yol sathındaki bozuklukların derinliği ve yüksekliği, ne kadarı tehlikeli, ne zaman, nasıl kapatılmalı ve ne gibi tedbir alınmalı, …
Bugün tespit edilen eksiklik, bugün olan kazada etken sebep olamaz. Ancak, yeterli güvenlik önlemi almamak kazada etken sebep olur. Yeterli güvenlik önleminin alınmaması halinde sorumluluk nerede ve kim de olacak. “İşte bunun bilinci nerede diyeceksiniz.” Bence eğitimde!
Bu eğitim; denetçilere, yolun bakım, onarım ve güvenliğinden sorumlu görevlilere, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü uhdesindeki Eğitim Şube Müdürlükleri tarafından verilebilir. Verilmelidir de.
Diğer önemli husus; denetim kuruluşları tanzim ettikleri tespit tutanaklarında, kaza veya uygunsuzluğu mahallinde tutanağa mutlak suretle işlemelidir. “İşlemeyelim devletimiz zarar görmesin.”, “Zaten genelge de geldi. Karayollarına, belediyeye kusur vermeyin.” diyenlere de aldırış etmeyin.
Bir tespiti kapatacağız diye masum insanların ölüm veya yaralanmalarına izin vermeyin. Unutmayın siz kapattıkça kurum ve kuruluşlar daha da hantallaşıyor, umursamaz oluyor ve hepsinden önemlisi güvenliği, bakımı ve onarımından sorumlu oldukları yollarda kazaları önlemek için çalışmaları gerekirken çalışanı bulmak dahi çok zor oluyor.
Unutmayalım; sorumluyu aradığında çoksa, nerede dediğinde yoksa; o zaman çözüm de yoktur.
Kazasız günler dileğiyle sağlıklı, huzurlu ve esen kalın…
Murat Rasim SERES
Çok güzel anlatılmış buradan aldıgımız ders egitim yazanın ellerine sağlık